Kako su Novalić i Solak našim parama kupovali respiratore: Zaobiđena 21 firma i izabran seoski malinar

0

Iz Federalne uprave Civilne zaštite uvjeravaju da će se respiratori iz Kine koje je uvezla firma FH Srebrena malina koristiti u skladu s tehničkom specifikacijom nakon što se izvrše puštanje u rad i neophodna verifikacija, iako je stručnim vještačenjem utvrđeno da respiratori nisu za upotrebu u bolnicama i da se ne preporučuje njihovo korištenje.

Aneks ugovora

To je samo jedan od 24 odgovora koji su iz FUCZ-a dostavili Komisiji za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, čiji su članovi na prošloj sjednici zatražili odgovore na brojna pitanja o spornoj nabavci 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM, ali i o ostalim javnim nabavkama provedenim nakon proglašenja stanja nesreće 16. marta i utrošku 23 miliona KM za opremu u borbi protiv koronavirusa. Komisija je pitala da li ugovor koji su potpisali FUCZ i FH Srebrena malina ima aneks i zašto ugovor nije raskinut zbog neispoštovanog roka isporuke respiratora?

– Ugovor nema potpisan aneks, jer je izvornim predviđeno da će se eventualni sporovi rješavati mirnim putem. U skladu s tim, dobavljač je dostavio obavijest od avioprevoznika o razlozima kašnjenja isporuke i ugovorni organ nije se odlučio na raskid ugovora, pojašnjavaju u FUCZ-u.

Šta je presudilo kod odabira malinara i gdje su ostale ponude? – Ostale ponude izuzeli su istražni organi, kažu u FUCZ-u

Članovi Komisije pitali su da li postoji pisana odluka Vlade FBiH za nabavku respiratora? U FUCZ-u odgovaraju da je Vlada FBiH na 165. hitnoj sjednici, održanoj 2. aprila, donijela odluku o davanju prethodne saglanosti Federalnom štabu CZ-a za nabavku materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije i odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Vlade FBiH budžeta FBiH za 2020. godinu FUCZ-u. Neizostavno pitanje bilo je ko je i kako napravio specifikaciju na osnovu koje su kupljeni respiratori?
– Na osnovu zahtjeva Zavoda za javno zdravstvo FBiH i pregleda potreba zdravstvenih institucija, kažu u FUCZ-u.
No, direktor Zavoda Davor Pehar je u više navrata rekao da Zavod i on osobno ni u jednom segmentu nisu sudjelovali u ugovaranju nabavke respiratora. Kako su firme bez referenci dobijale posao i zbog čega FUCZ nije poslao specifikacije na adrese 21 firme koje su ovlaštene za uvoz medicinske opreme, bilo je jedno od pitanja.

Rokovi isporuke

– FUCZ zbog proglašenja stanja nesreće efikasno obavlja funkciju zaštite i spašavanja stanovništva te je zbog nestašice neophodnih sredstava i opreme na tržištu zaključivao ugovore s dobavljačima kako bismo sredstva i opremu imali u što kraćem roku, ističu u FUCZ-u.
Kako je poznato, od ugovorenih 100, FH Srebrena malina uvezla je 80 respiratora, a istragu o nabavci vodi Tužilaštvo BiH.

Piše: Amela Lončarić, Oslobođenje.ba