14.07.2024.
HomeSvijetPutin kao na traci gubi elitu svoje vojske: U smrt poslao 900...

Putin kao na traci gubi elitu svoje vojske: U smrt poslao 900 specijalaca i izgubio milijarde

Prema dostupnim podacima ekspoziture BBC-ija u Rusiji, Kremlj je od početka invazije na Ukrajinu izgubio više od 900 svojih najelitnijih vojnika. Poginulo je 337 marinaca, 245 pripadnika specijalnih snaga Nacionalne garde i interventne policije, 151 vojni obavještajac i 144 elitna padobranca.

Ruska obavještajna služba (FSB) i Savezna garda (FSO) pretrpjele su 20 smrtnih slučajeva, a ubijeno je i oko 67 borbenih pilota za čije je individualno školovanje potrebno 17 godina i 14 milijuna dolara.

Prošlog je tjedna britanski ministar obrane Ben Wallace rekao da je Rusija izgubila i do 80 tisuća vojnika od prelaska ukrajinske granice 24. veljače.

Krajem ožujka Rusija je priznala pogibiju 1351 vojnika, ali od tada se ne oglašava o broju žrtava.

Prema nekim zapadnim analitičarima, kombinirane oružane jedinice ruske vojske pokazale su se nespremnim za jurišne operacije. Kao rezultat toga, zadaće koje se obično dodjeljuju pješaštvu morale su rješavati specijalne postrojbe, marinci i padobranci.

Upravo je zbog toga elita ruske vojske pretrpjela značajne gubitke koje će biti vrlo teško nadoknaditi.

Teški udarci vojno-obavještajnoj i obavještajnoj službi

BBC je uspio utvrditi smrt 151 člana vojno-obavještajne službe GRU, od kojih je gotovo svaki četvrti časnik. Prema Michaelu Kofmanu, stručnjaku Centra za mornaričku analizu, na svakog poginulog ruskog vojnika dolaze i oko 3,5 ranjena. Za školovanje poručnika odgovarajuće stručne spreme potrebno je najmanje četiri godine. A da bi vodio satniju, poručnik mora steći iskustvo i proći put do kapetana, što traje još oko četiri godine. Ukupno najmanje osam godina obuke, kažu stručnjaci.

U mirnodopskim uvjetima sigurnosne snage Ruske garde obično su specijalizirane za razbijanje demonstracija, kao i za operacije uhićenja određene osobe ili manjih naoružanih skupina u raznim ruskim naseljima.

Unatoč tome, Nacionalna garda poslana je u Ukrajinu još prvog dana invazije. U Ukrajini je svoje živote ostavilo 245 njenih pripadnika. Najmanje 16 ih je u vlasništvu posebnog odlikovanja, kestenjaste beretke koja iziskuje specijalnu selekciju.

Među mrtvima su i časnici najtajnijih jedinica. BBC tvrdi da je u međuvremenu poginulo najmanje 20 službenika obavještajne službe FSB. Poznata je smrt Nikolaja Gorbana, potpukovnika Uprave za specijalne operacije Središnje sigurnosne službe FSB-a. Mediji na Kamčatki izvijestili su i o smrti potpukovnika specijalnih snaga FSB-a Sergeja Privalova.

U ljeto se grob potpukovnika Vladimira Margijeva pojavio na “aleji heroja” Nikolo-Arkhangelskog groblja u Moskovskoj oblasti. Gdje je točno časnik služio nije poznato, ali na fotografiji je odjeven u tamnoplavu uniformu s amblemima FSB-a.

Potpukovnik FSB-a Aleksej Krjukov, koji je poginuo u prvim danima rata, pokopan je na jekaterinburškom groblju. Na njegovom grobu nalazi se vijenac odjela “A” FSB-a, a na spomen fotografiji – logo odreda “Alfa.”

Ako su svi ti časnici stvarno umrli u Ukrajini, to je vrlo ozbiljan udarac za specijalne snage FSB-a. Za usporedbu: posljednji put kada je Alfa izgubila više od tri zaposlenika u šest mjeseci bilo je 1995.-1996. – nakon teških napada u Budjonovsku i Pervomajskom.

Rusija je samo na poginulim pilotima izgubila više od milijardu dolara

Nadalje, padobranci čine točno jednu petinu svih identificiranih ruskih vojnika koji su poginuli tijekom rata u Ukrajini. Najveći teret borbi u prvim tjednima rata pao je na desantne jedinice. Prema BBC-iju, uspjeli su utvrditi smrt 14 najelitnijih padobranaca gardijske brigade specijalnih snaga sa sjedištem u Kubinki. Za usporedbu: u sedam godina ruskih vojnih operacija u Siriji zabilježena su samo tri poginula vojnika ove brigade.

Marinci su izgubuili najmanje 56 ljudi, uključujući zapovjednika brigade: pukovnik Aleksej Šarov umro je u ožujku. 336. gardijska brigada izgubila je 40 marinaca, uključujući načelnika stožera brigade u činu pukovnika i političkog referenta brigade u činu potpukovnika.

Zaključno sa 1. rujna BBC ima podatke o 67 ruskih vojnih pilota koji su poginuli tijekom invazije na Ukrajinu. To je posebna kategorija gubitaka, budući da su posade borbenih zrakoplova i helikoptera vrhunski specijalisti i elita bilo koje vojske na svijetu. Obuka jednog pilota može trajati 15-17 godina i stoji 12-14 milijuna dolara.

Najmanje pet poginulih pilota su osobe starije od 50 godina. Poznato je da su neki od njih prije nekoliko godina trebali otići u mirovinu. Njihovo sudjelovanje u borbenim letovima može biti dokaz nedostatka mlađe generacije kvalificiranih i motiviranih pilota.

Piše: Đ.K. / Jutarnji list

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti