22.07.2024.
HomeSvijetLufthansa zbog štrajka pilota otkazala oko 800 letova, 130 000 putnika "zarobljeno"...

Lufthansa zbog štrajka pilota otkazala oko 800 letova, 130 000 putnika “zarobljeno” na neželjenim destinacijama

Piloti kompanije Lufthansa (LHAG.DE) stupili su u štrajk u petak, primoravši njemačku aviokompaniju da otkaže stotine letova, zbog čega su turisti ostali zarobljeni na neizabranim destinacijama.

Aviokompanija je saopćila da je u petak otkazala oko 800 letova u svojim glavnim bazama u Frankfurtu i Minhenu, što je uticalo na 130.000 putnika, i saopćila da se trudi da smanji uticaj štrajka na minimum.

Sindikat Vereinigung Cockpit (VC) pozvao je više od 5.000 pilota Lufthanse da započnu 24-satni štrajk, navodeći da je posljednja runda pregovora o platama propala, prenosi Reuters.

Štrajkovi i nedostatak osoblja već su primorali nekoliko aviokompanija, uključujući Lufthansu, da otkažu hiljade letova ovog ljeta, što je dovelo do dugih redova na glavnim aerodromima, frustrirajući ljude koji žele da ponovo počnu putovati nakon karantina zbog COVID-19.

Sindikat VC traži povećanje plata za 5,5 posto ove godine i automatsku kompenzaciju za inflaciju, kao i bolje uslove za početnike pilote.

Lufthansa je saopćila da će zahtjevi VC-a povećati troškove njenog osoblja za 40 posto ili oko 900 miliona eura u naredne dvije godine.

Aviokompanija je ponudila ukupno 900 eura više osnovne plate mjesečno u dvije faze u periodu od 18 mjeseci, što bi, kako je rekla, rezultiralo više od 18 posto većom platom za početnike i pet posto više za višim pozicijama.

Zahtjevi VC-a također dolaze u pozadini rastućih cijena energije i hrane, pri čemu je njemačka inflacija u augustu porasla na najviši nivo u skoro 50 godina.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti