22.07.2024.
HomeNovostiProtić ismijava Putina: Kopira Hitlera, ali nesretnik ne može da izađe na...

Protić ismijava Putina: Kopira Hitlera, ali nesretnik ne može da izađe na kraj ni sa istočnom Ukrajinom

Srpski historičar, diplomata i nekadašnji ambasador SR Jugoslavije u SAD-u Milan St. Protić izjavio je da ono što radi Vladimir Putin neodoljivo podsjeća na argumentaciju, mentalitet i logiku koju je koristio Adolf Hitler da opravda pripajanje Austrije i Čehoslovačke uoči Drugog svjetskog rata.

“Sve ovo meni liči i argumentacija i ovo što sad čujemo i što se čuje posljednjih mjeseci, a i što se čuje iz Moskve i kakav je odgovor sa Zapada mene neodoljivo potsjeća na 30-e godine. Istu argumentaciju od slova do slova je koristio Adolf Hitler pravdajući svoje akcije od Rhinelanda, preko Anschlussa Austrije, pripajanje Sudeta, zauzimanja cijele Čehoslovačka pa do napada na Poljsku. Kao što koristi Vladimir Putin u obrazloženju i opravdanju svoje vojne intervencije, akcije, agresije na Ukrajinu, zovite kako god hoćete, potpuno je isto”, rekao je Protić.

Dodao je da baš kao oni koji danas opravdavaju Putina pričom da stvari nisu crno-bijele, da su prava Rusa ugrožena, da nemaju druge opcije, na isti način su mnogi opravdavali Hitlerove poteze pred Drugi svjetski rat u smislu potrebe da se zaštite Nijemci.

“Potpuno ista argumentacija i isti odgovor Evrope. Isto je i Evropa progledala kroz prste na Rhineland kao što je progledala kroz prste za Abhaziju i Osetiju. Isto je progledala kroz prste za Anschluss Austrije kao što je progledala kroz prste za Anschluss Krima”,

Istakao je da je ista priča o Sudetu i Donbasu, suštinski identična.

“To ne znači da je Putin Hitler, jer Hitler je za 40 dana ušao u Pariz i napravio paradu ispod Trijumfalne kapije. Ovaj nesretnik ne može da izađe na kraj ni sa istočnom Ukrajinom, a već prošlo sto dana. Dakle nije to to sva sreća, ali mentalitet, logika, način razmišljanja, imperijalne težnje, korištenje nacionalnog argumenta za agresiju na drugu državu, aposlutno isto”, zaključio je Protić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti