23.07.2024.
HomeNovostiČović majorizira Hrvate koji nisu iz Hercegovine: Dom naroda PSBiH usvojio HDZ-ove...

Čović majorizira Hrvate koji nisu iz Hercegovine: Dom naroda PSBiH usvojio HDZ-ove izmjene Izbornog zakona

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine usvojen je danas u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Riječ je o zakonu čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, prema kojem se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira po elektorskom modelu.

Usvojen je je sa sedam glasova, protiv šest i jednim suzdržanim, postojala je opća i entitetska većina.

Prijedlog zakona možete pročitati ovdje.

Ovaj dokument je sada upućen u Predstavnički dom PSBiH.

Oštra rasprava uoči glasanja

Uoči glasanja obratili su se Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić. Izetbegović je upozorio da bi usvajanje ovog zakona bilo kršenje dogovora iz Brisela.

“Usvajanje ovog zakona je u suprotnosti s onim što smo u subotu prihvatili u Bireslu. Dogovoreno je da pod tačkom 6d da ćemo ove stvari raditi u dogovoru nakon izbora i nakon što bude formirana nova struktura vlasti u roku od šest mjeseci”, rekao je Izetbegović.

Čović je odgovorio kazavši kako usvojen nikakav zaključak u Briselu i da nije ništa usuglašeno.

“A i da jeste, onda tamo točno piše – pristupit će se izmjenama Izbornog zakona odmah, a najdalje šest mjeseci nakon uspostave vlasti u BiH”, rekao je.

Špirić je upitao da li stvarno neko misli da javnost u BiH ne dijeli viziju da su Hrvati obespravljeni i pozvao da se da doprinos usvajanjem ovog zakona.

“Jesmo li spremni graditi demokratsko društvo u BiH? Da demokratski procesi idu naprijed, da ih ne prekidamo? Neće biti idealno dok god budemo ograničavali jedni drugima prava. Ali, ako smo spremni graditi demokratsko društvo, dajte da danas podržimo zakon i nađemo normalno rješenje. Ako imamo većinu Bošnjaka u Predstavničkom domu, vi Hrvati, a i vi gospodo Srbi se nemate čemu nadati. To je najgora poruka koju šaljete. Vrijeme je razmišljamo, razgavaramo i tražimo rješenje”, rekao je Špirić.

Šta je predviđeno izmjenama Zakona?

Predlagači ovim zakonskim prijedlogom predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom (HNK), Srednjobosanskom (SBK), Zapadnohercegovačkom (ZHK), Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući sa liste te stranke.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti