Protest penzionera u Tuzli: Naša muka – Fadilova bruka!

0

Protestnom šetnjom od Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog Kantona do Trga slobode u Tuzli više od stotinu penzionera iskazalo je svoje nezadovoljstvo mjesečnim primanjima koja su za njih obična mizerija. Skup je organizovala Stranka penzionera/umirovljenika BiH, a na Trgu slobode penzionerima i drugim građanima koji su došli da im pruže podršku se obratio predsjednik Vehid Jahić.

Njegov govor je u nekoliko navrata prekidan povicima: “Dole vlada” i “Dole Fadil Novalić”.

– Krećemo u borbu protiv siromaštva, poniženja, eksplotacija, manipulacije… i drugih prvara koja čini vlast. Mi smo se okupili da krenemo u borbu. Većina penzionera potroši penziju za dva ili tri dana. Dok vrate dugove, mi nemamo više para. Tražimo da prosječna penzija bude 52 odsto od visine prosječne plate – kazao je Vehid Jahić.

Kaže da su sadašnje prosječne penzije najmanje u Evropi.

– Reći će da nemaju para. Para ima ali se troše nepravedno. Zamislite državu gdje čovjek sa fakultetom za 40 godina rada ima penziju 479 KM. To nije ni socijalna pomoć. Zbog toga tražimo promjene u vlasti. Dokle ćemo se više bojati političkog smeća koje vodi u propast ovu državu. Mi probleme možemo riješiti samo u parlamentu, nismo za revoluciju. Borit ćemo se i pokušat ćemo aktivirati sve gradove u BiH da se penzioneri bore – rekao je Jahić.

E. S. Dnevni Avaz/Foto: Blicko

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here