Agresivni Putinov režim želi podijeliti EU

0

Rusija želi podijeliti Evropsku uniju pregovaranjem samo s određenim članicama, na što treba odgovoriti jedinstvom, istaknuo je šef evropske diplomatije Josep Borrell na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

“Naše bi jedinstvo trebalo biti najveći adut u odnosima s Rusijom. Oni nas žele podijeliti, nije ih briga za Evropsku uniju”, kazao je Borrell u raspravi s europarlamentarcima o odnosima EU-a i Rusije.

“Rusija želi razgovarati s državama članicama pojedinačno i to samo s određenima, s onima koje su važne”, pojasnio je visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, prenosi Hina.

Rusija “uvijek pokušava podijeliti Evropsku uniju”, a Unija kao odgovor na to “mora ostati jedinstvena”, ocijenio je Borrell. “To, vjerujte mi, nije uvijek lako”, istaknuo je.

Šef evropske diplomatije smatra da je stanje evropsko-ruskih odnosa “teže nego ikad” i da “prave komunikacije de facto nema”.

Međutim, Rusija je susjed EU i “važan globalni akter” pa je potrebna nova strategija kako bi odnosi s Rusijom postali manje konfliktni, predvidljiviji i stabilniji.

Ta strategija ne smije podrazumijevati odustajanje od podržavanja ruskog civilnog društva jer je podrška demokratiji “jedan od glavnih prioriteta EU”, istaknuo je Borrell.

“Ne možemo biti otok okružen autokratskim sistemima. Ne bismo tako preživjeli”, zaključio je.

Ruski narod

Europarlamentarac iz Litvanije, Andrius Kubilius, o čijem će izvještaju o smjeru odnosa EU i Rusije Evropski parlament glasati danas, istaknuo je u raspravi da EU treba jasnu strategiju s dugoročnim ciljevima u politici prema Rusiji.

“Želimo dobre odnose s Rusijom, ali to ovisi o Rusiji. S Rusijom koju predvode autoritarci i kleptokrati i agresivni putinovski režim to je nemoguće”, poručio je, dodavši da je Rusija najveća prijetnja evropskoj sigurnosti.

Kubilius je rekao da treba razlikovati “režim Kremlja” od ruskog naroda koji je prijatelj Evropske unije.

“Želimo da ruski narod ima iste slobode, ljudska prava i i privilegije demokratije koje mi uživamo”, kazao je.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula učestvovao je u raspravi i istaknuo da EU treba kreirati novu evropsku strategiju prema Rusiji koja bi “omogućila proaktivniji pristup”.

“Moramo biti realistični po pitanju ambicije demokratizacije Rusije. Ne smijemo pasti u političku klopku i dodatno smanjiti prostor za naše političko djelovanje”, poručio je Picula koji ističe da je “režim sve odlučniji u nastojanju da potkopa” odnose EU s ruskim civilnim društvom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here