21.06.2024.
HomeNovostiProdavač diploma osuđen na 14 mjeseci zatvora

Prodavač diploma osuđen na 14 mjeseci zatvora

Devet mjeseci nakon što je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o neprovođenju istrage na osnovu istraživačke priče Žurnala o kupovini diploma u BiH, a državni tužilac Oleg Čavka rekao da je „očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno prijavljeno krivično djelo”, prvostepenom presudom na Općinskom sudu u Sanskom Mostu Senad Pehlivan osuđen je na godinu i dva mjeseca zatvora, Šemsudin Habibović, prokurista u Centru za obrazovanje odraslih Multilingua prvostepenom presudom osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora dok je direktorica Multilingue Neira Šabić osuđena na uslovnu kaznu zatvora od 8 mjeseci i rokom provjere od 3 godine.

-Obavještavamo Vas da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine povodom Vaše krivične prijave dostavljene ovom Tužilaštvu, dana 30.9.2020. godine donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage jer je u smislu odredbi člana 216. stav 3. i 4. ZKP BiH iz prijave i pratećih spisa, odnosno rezultata provedenih istražnih radnji očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo – naveo je Čavka krajem 2020.godine.

Snimak Žurnala, na kojem je pokazano na koji način je moguće steći diplomu u BiH, skrenuo je pažnju javnosti na ovaj unosni i široko rasprostranjeni kriminal. Priču su prenijeli mnogi mediji u Evropi i regionu, a reagirale su i neke evropske zemlje koje su počele pažljivije ispitivati porijeklo ovdašnjih diploma. Ipak, taj snimak pa ni sva dokumentacija koju su prikupili naši novinari, nisu bili dovoljni Tužilaštvu BiH. Utvrdili su da “ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo.“

Državni tužilac Oleg Čavka sa zadovoljstvom je obavijestio redakciju Žurnala da neće pokrenuti ni istragu oko Centra za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu. Podsjetimo, sirokobriješke škole u vlasništvu HDZ-ovog poduzetnika Ivana Ševe ili njegove porodice pominjane su i u dokumentima SIPA-e koje je u novembru 2018. godine Tužilaštvo BiH odbacilo.

-Vaša istraživačka priča, nakon formiranja predmeta je ovom Tužilaštvu značajno pomogla u smislu iniciranja istraživanja na evidentno brojne propuste u procesu školovanja na privatnim visokoškolskim ustanovama-više njih na području BiH, te je tim povodom istražna aktivnost dovela do sveobuhvatnih provjera validnosti diploma visokopozicioniranih službenika sigurnosnog sektora BiH, što je u konačnici dovelo zahvaljujući i Vašem istraživanju do donošenja Naredbe o provođenju istrage protiv Mehmedagić Osmana zbog krivotvorenja diploma – naveo je tada.

Podsjetit ćemo da Tužilaštvo BiH nisu zanimali ni detalji o aferi diploma kada je prije dvije godine skoro dva sata isljeđivao novinarku Žurnalu.

-U pozivu nije navedeno na koje ćeš okolnosti biti saslušana, tako da te mogu pitati o svemu što želim – prijetećim je glasom započeo svoje ispitivanje tužilac Čavka.

I pitao je, mada je znao da u članu 82 Zakona o krivičnom postupku BiH piše da se „ne može saslušati kao svjedok lice koje bi svojim iskazom povrijedilo dužnost čuvanja profesionalne tajne /vjerski službenik, ispovjednik, novinar u svrhu zaštite izvora informacije/“.

Navjeći broj njegovih pitanja postavljenih novinarki Žurnala bilo je usmjereno ka otkrivanju izvora informacija o prodaji diploma u BiH.

– Azra, odakle ti broj Senada Pehlivana – zanimalo je Olega Čavku navodeći da je novinarima Žurnala „cilj bio da dokažete da se diplome prodaju u Širokom Brijegu, a ne da se prodaju diplome“, kazao je tada Čavka.

Ipak, reagirao je Općinski sud u Sanskom Mostu ovim prvostepenim presudama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti