21.07.2024.
HomeNovostiPripreme za nove proteste ispred OHR-a: Povlačenje odluka ili smjena Schmidta

Pripreme za nove proteste ispred OHR-a: Povlačenje odluka ili smjena Schmidta

Neformalna grupa građana zakazala je protest za 24. oktobar od 17 sati ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR), nakon posljednjih izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH za koje vjeruju da nameću aparthejd.

Brojne reakcije se od noći 2. oktobra kada je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH nastavljaju nizati, pa je za 24. oktobra od 17 sati najavljen i protest građana.

Neformalna grupa građana traži od Schmidta da povuče odluku koju je nametnuo ili u sprotnom traže njegovu smjenu sa pozicije visokog predstavnika.

Iz grupe ističu kako su protiv “nametanja aparthejda”.

Ko konkretno stoji iza organizacije protesta još je nejasno, kao i to da li će ove proteste podržati političari koji su iznosili kritike na račun Schmidtove odluke.

Na Schmidtovu posljednju odluku reagirali su brojni bh. političari.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH i nacionalnog Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, a za isto bi se mogla odlučiti i SDA.

Građani su na proteste pozvani putem društvenih mreža, a ovo nije prvi put da na taj način, direktno se okupljajući ispred zgrade Ureda visokog predstavnika, iskazuju svoje nezadovoljstvo njegovim odlukama.

Protesti su ranije održani 7. septembra kada su građani Schmidtu poručili da je “dosta bilo ponižavanja i podjela” te krajem jula kada su na stotine građana blokirali saobraćajnicu ispred OHR-a protiveći se etničkom konceptu Izbornog zakona.

Bodo Weber, viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina u razgovoru za Klix.ba nedavno je istakao da je trenutak nametanja posljednje Schmidtove odluke, na dan izbora 2. oktobra nakon zatvaranja birališta, isključivo izabran politički, odnosno da su visoki predstavnik i SAD naučili lekcije od prvog, propalog pokušaja nametanja iste odluke u julu.

“Izabrani su datum i trenutak u kojima će biti najmanje političkog otpora, zbog zauzetosti sa tekućim izborima, najmanje pažnje i vremena”, kazao je Weber o posljednjoj Schmidtovoj odluci.

Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti