13.07.2024.
HomeNovostiPresuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin umro, Dodik ga oplakivao i veličao, uprkos...

Presuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin umro, Dodik ga oplakivao i veličao, uprkos Inzkovom zakonu

Nakon vijesti o smrti zločinca Radoslava Brđanina, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, na Twiteru se oglasio i član predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je veličao njegove zasluge i izrazio saučešće zbog smrti.

“Duboko me potresla vijest o smrti Radoslava Brđanina, velikog patriote koji je veći dio svog života žrtvovao za slobodu i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima”, napisao je Dodik na svom Twitter profilu, piše Detektor u “Mapiranju mržnje”.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina (ARK), koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine.

On je 1999. uhapšen u BiH.

“Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin ostaće upisan posebnim slovima u istoriji srpskog naroda, koji je njegovim odlaskom izgubio iskrenog i pravog rodoljuba. Primite izraze najdubljeg saučešća i saosjećanja u vašem bolu”, stoji u objavi Dodika.

Prema izmjenama Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom Haškog tribunala ili sudova u BiH, a usmjereno je protiv grupe lica ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe lica ili člana takve grupe, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ovim izmjenama zabranjeno je i bilo koje veličanje osobe osuđene za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti