17.07.2024.
HomeNovostiPreminuo slovenski glumački velikan Radko Polič

Preminuo slovenski glumački velikan Radko Polič

Jedan od najznačajnijih slovenskih glumaca Radko Polič Rac, nama najpoznatiji po svojoj ulozi kapetana Ditriha u filmu “Balkan Ekspres” preminuo je danas u 81. godini života.

Tužnu vijest potvrdilo je Udruženje dramskih umjetnika Slovenije saopštenjem na njihovoj zvaničnoj stranici.

“…Sve je laž. Nema tunela kad umreš. Jedino čega se sjećam svaki put kad sam umirao je da sam pomislio: E, majko, ja idem…”, rekao je davno jedan i jedini Rac. Danas je stvarno otišao Radko, naš prijatelj, kolega i svestrani pozorišni, filmski i radijski stvaralac. Zbogom, oprostili su se od njega na svojoj objavi.

Polič, koji je našoj publici najpoznatiji po ulozi kapetana Ditriha iz “Balkan Ekspresa”, nastavljao je vrijedno raditi unatoč tome što je proteklih godina bio bolestan, a u svojim posljednjim intervjuima priznao je kako je u posljednjih osam godina “umro čak četiri puta”.

Bio je jedan od najcjenjenijih filmskih glumaca u Sloveniji, ali i zemljama bivše Jugoslavije.

Radko je rođen tokom Drugog svjetskog rata u Črnomlju. U ljeto 1965. diplomirao je dramu i umjetnički govor na Akademiji za teatar, radio, film i televiziju u Ljubljani. U njegovoj glumačkoj karijeri dugoj gotovo četiri desetljeća su stotine pozorišnih, preko pedeset filmskih i deseci radijskih blogova. Popis njegovih uloga, po kojima će ga pamtiti publika, doista je dug.

Naš grad, Sarajevo, zauzimalo je posebno mjesto u njegovom srcu.

Bio je teški protivnik sukoba i zagovornik mira, a zbog političkih stavova Bate Živojinovića koji je slavio politiku Slobodana Miloševića jednom se sa njim i potukao na setu.

Dobio je dvije Sterijeve nagrade za glumu (1979. i 1982.), dok je sarajevski festival MESS okrunio njegovu predstavu Zlatnim lovorovim vijencem (1987.). Također je dobitnik Župančičeve nagrade (1991.) i nagrade za najbolju predstavu na Festivalu monodrame u Ptuju (2001.) te brojnih drugih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti