24.07.2024.
HomeNovostiNeviđeno nevrijeme u Hrvatskoj: U Čazmi vjetar prevrtao kamione, nosio krovove...

Neviđeno nevrijeme u Hrvatskoj: U Čazmi vjetar prevrtao kamione, nosio krovove…

Neviđeno nevrijeme pogodilo je Čazmu i stanje je doista katastrofalno. Prevrnuti kamioni i automobili, srušeni krovovi kuća i nema gotovo da nema kuće koja nije nastradala. Odmah smo kontaktirali ravnateljstvo civilne zaštite, a sve službe su na terenu i sa svima smo u stalnom kontaktu. Civilnih žrtava koliko mi je poznato nema i to je najbitnije.

Materijalna šteta je doista ogromna. Koliko nam je poznato struje neće biti barem dva dana. Teren još uvijek obilazimo i gledamo kome sve možemo pomoći. Treba najlona, cerada, a ni vrijeme nam ne ide baš na ruku. Po svemu sudeći čeka nas besana noć, poručio je za MojPortal.hr župan Marko Marušić dodavši da su stupili u kontakt i s Vladom, kao i sa svim stožerima.

– Za bilo kakve procijene štete još je rano govoriti, ali sigurno se radi o višemilijunskim iznosima. Oštećenja su vrlo ozbiljna. Veliki broj stambenih objekata u potpunosti je ostao bez krova, dakle ne samo bez crijepa, već bez cijele drvene građe.

Barem 30-tak je takvih kuća, a u cijelom gradu nema kuće koja nije oštećena, naglasio je čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak dodavši da su osim kuća stradali su i brojni poduzetnički objekti.

Što se javne infrastrukture tiče, stradao je dalekovod i Čazma je trenutno bez struje.

– Srušio se dalekovod i ekipe su trenutno na terenu. Jedan dio struje očekujemo da bi već danas moglo doći, a najveći dio nadam se sutra. Zbog svega toga prijeti nam i opasnost da ostanemo bez vode, istaknuo je Pirak.

Kako kaže, susjedni gradovi, ali i svi ostali nude pomoć.

– Župan je tu, dolazi i potpredsjednik Vlade Tomo Medved. Što se tiče samih kućanstava, trenutno su najpotrebnije cerade i najloni, a kasnije će to biti crjepovi i sve ostalo, zaključio je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Županijski centar 112 Bjelovar zaprimio je danas u poslijepodnevnim satima više dojava građana o nevremenu praćenim jakim vjetrom i kišom na području Čazme.

– Na teren su upućene žurne službe, a djelatnici Službe civilne zaštite Bjelovar u suradnji s predstavnicima stožera civilne zaštite i županijskim vatrogasnim zapovjednikom obilaze pogođena područja radi inicijalne procjene štete i organiziranja potrebnih aktivnosti na otklanjanju posljedica nevremena – poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite dodajući kako je velika materijalna šteta nastala na krovovima obiteljskih kuća, poslovnih objekata, vozilima te osnovnoj školi u Čazmi.

Na terenu su i svi vatrogasci s područja Čazme, od Javne vatrogasne postrojbe do lokalnih DVD-ova.

– Za sada nemamo informaciju da je netko stradao u ovom nevremenu, ali materijalna šteta je ogromna – rekli su za MojPortal.hr čazmanski vatrogasci.

Nevrijeme praćeno vjetrom, tučom te kišom zahvatilo je i područje Grubišnog Polja, gdje je uzrokovalo materijalnu štetu na objektima i vozilima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti