14.07.2024.
HomeSvijetNove američke sankcije protiv ruskih finansijskih zvaničnika, ali i porodice Ramzana Kadirova

Nove američke sankcije protiv ruskih finansijskih zvaničnika, ali i porodice Ramzana Kadirova

Američko ministarstvo finansija dodalo je 15. septembra najviše ruske finansijske zvaničnike, rođake čečenskog lidera Ramzana Kadirova i rusku zvaničnicu za prava djece na listu sankcija.

Nove sankcije ciljaju 22 pojedinca i dva entiteta za koje je Ministarstvo finansija saopštilo da su unaprijedili ciljeve Moskve u Ukrajini prije i nakon što je Rusija pokrenula invaziju na svog susjeda.

Na spisku su tri supruge Kadirova i tri njegove odrasle kćerke. Takođe su uvedene dodatne mjere čečenskom lideru, koji je pod sankcijama SAD od decembra 2017.

Kadirov je unaprijeđen u čin general-potpukovnika zbog svoje uloge u ratu Rusije protiv Ukrajine koji je pokrenut u februaru, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Američka ministarska finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) navela je u saopštenju da dok Ukrajina “napreduje u odbrani svoje slobode”, američka vlada “preduzima korake da dodatno umanji sposobnost Rusije da obnovi svoju vojsku, pozove počinioce nasilja na odgovornost i dalje finansijski izoluje (ruskog predsjednika Vladimira) Putina.”

Nove sankcije su usmjerene na čelnike ključnih ruskih finansijskih institucija, uključujući Nacionalni sistem platnih kartica (NSPK), koji upravlja platnom mrežom Mir, i Agenciju za osiguranje depozita.

Trezor je takođe stavio na crnu listu Mariju Aleksejevnu Lvovu-Belovu, povjerenicu za prava djeteta.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je Lvova-Belova nadgledala deportaciju “hiljada” ukrajinske djece u Rusiju.

Ovim sankcijama se blokira imovina koja se nalazi pod američkom jurisdikcijom, a takođe se zabranjuje američkim pojedincima i kompanijama – uključujući međunarodne banke koje posluju u SAD – da posluju sa licima na crnoj listi.

Uporedo sa tim, Ministarstvo trgovine SAD zabranilo je izvoz hardvera i softvera u Rusiju i Bjelorusiju.

Ministarstvo finansija saopštilo je da će taj potez umanjiti sposobnost Moskve da obnovi svoju vojsku nakon velikih gubitaka u ratu u Ukrajini koji je u toku.

Rusija je pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu 24. februara. Da bi umanjile vojnu sposobnost Rusije zapadne zemlje su joj uvele niz ekonomskih sankcija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti