14.07.2024.
HomeNovostiPredugo sjedenje na dvije stolice: Da li Srbija želi slijediti ruski model?

Predugo sjedenje na dvije stolice: Da li Srbija želi slijediti ruski model?

„Nadam se da Srbija neće propustiti priliku da uradi ono što je starteško opredjeljenje – da postane članica EU, treba preći na djela i pokazati da vjerujemo u demokratiju. U Rusiji vlada nesloboda, zabranjuju se NVO, opozicioni političari su u zatvoru, ne znam da li je to model koji Srbija želi da slijedi“, rekao je Ivan Vejvoda sa Instituta za društvene nauke u Beču.

U Pragu je održan prvi sastanak Evropske političke zajednice na kome su se okupili lideri 44 zemlje.

„To nisu nove UN, svijet je mnogo veći od toga, historijski je u svakom slučaju jer je neisprovocirana ruska agresija na Ukrajinu događaj koji je sve okrenuo. To je kao kada je pao Berlinski zid, sve je drugačije nakon 24. februara. Invazija je počela 2014. aneksijom Krima i istočnog dijela Donbasa. Već je zakazan sljedeći skup u Moldaviji, došlo je do nekih važnih susreta. Predsjednik Srbije i predsjednica Kosova sa Scholzom i Macronom, sastali su se Armenija i Azerbejdžan, postignuti su neki dogovori i niz bilateralnih sastanaka. Okupile su se 44 zemlje da pokažu da su jedinstvene, činjenica je da su Rusija i Bjelorusija same pokazuje da Evropa uspijeva da održi jedinstvo u ovoj situaciji“, rekao je Vejvoda, javlja beogradski N1.

Kako kaže, Evropa jeste jedinstvena, iako ima razlika u pojedinim odnosima prema paketima sankcija Rusiji.

„Dolazak desnice u Italiji i skretanje u desno Švedske, treba reći da obje zemlje podržavaju evropsku politiku sankcija, tu neće biti promjena. Važno je istaći da je Evropa sazdana historijski kroz krize, da je ona jačala upravo u ovakvim situacijama, bilo je da riječ o finansijskoj krizi, migrantskoj ili kada je Rusija izvršila invaziju na Gruziju. Vidjećemo teške rasprave, ali kao što vidimo, ostaje Evropa jedinstvena, tu se Putin prevario, smatrajući da će Evropa da pukne i da se razdjeli kako bude napredovala situacija u Ukrajini, zima predstoji, slijedi nam povećanje cijena, inflacija, izazovi ne prestaju, moje predviđanje je da Evropa zadržava jedinstvo“, rekao je Vejvoda.

Dodao je da se u Pragu nisu štedjele riječi da se kaže da to nije zamjena za proširenje EU, već dopuna koja treba da potvrdi jedinstvo Evrope i vrjednosno opredjeljenje za društvo koje treba da poštuje vladavinu prava.

„Nadam se da Srbija neće propustiti priliku da uradi ono što je starteško opredeljenje, a to je da postane članica EU, treba preći na djela i pokazati da vjerujemo u demokratiju. U Rusiji vlada nesloboda, zabranjene su NVO, opozicioni političari su u zatvoru, ne znam da li je to model koji Srbija želi da slijedi“, rekao je Vejvoda.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti