23.07.2024.
HomeSvijetBjelorusija ide u rat, sprema se invazija na Kijev?; Lukašenko: ‘Postali su...

Bjelorusija ide u rat, sprema se invazija na Kijev?; Lukašenko: ‘Postali su izravna prijetnja!‘

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, dogovorili su formiranje novih, zajedničkih trupa na samoj granici s Ukrajinom što povlači strahove i o novoj kopnenoj invaziji na Kijev, piše Telegraph.

Lukašenko je na sastanku sa svojim vijećem sigurnosti potvrdio da je s Putinom okupio trupe “zbog napetosti na bjeloruskoj granici s Ukrajinom”.

Komentari stižu samo nekoliko sati nakon što su ukrajinski gradovi pretrpjeli razornu baražnu vatru, a glavni grad Kijev bombardiran je prvi put od proljeća. Putin je komentirao da je riječ o osveti zbog ukrajinskog napada na Krimski most.

Lukašenko u ponedjeljak nije precizirao koliko će bjeloruskih vojnika rasporediti niti kamo će točno biti poslani, ali je ova izjava nešto najbliže što je došao špekulacijama o slanju trupa u Ukrajinu.

Bjeloruski diktator, koji je umalo svrgnut prosvjedima diljem zemlje 2020. godine, također je dao upute vojsci da se pripremi smještaj za nekoliko tisuća ruskih vojnika koji će u nadolazećim danima pristizati u Bjelorusiju. Ovi premještaji mogli bi biti zlokoban znak da će Moskva pokušati ponovno opkoliti Kijev.

Podsjećamo, Bjelorusija je poslužila i kao lansirna rampa za invaziju još u veljači, pustivši Ruse da prođu kroz zemlju i uđu u sjevernu Ukrajinu kako bi napale predgrađa Kijeva.

Ukrajina je u ponedjeljak optužila Rusiju da koristi bespilotne letjelice kamikaze, lansirane iz Bjelorusije, za izvođenje nekih od smrtonosnih napada u ponedjeljak ujutro. Uništeno je pritom devet bespilotnih letjelica lansiranih iz Bjelorusije i Krima, objavila je ukrajinska vojska.

Lukašenko je, s druge strane, već optužio Ukrajincu da namjeravaju napasti Bjelorusiju, što je, naravno, potpuno suludi argument kojim se i u ponedjeljak služio da opravda novo raspoređivanje trupa.

“Obuka radikalnih militanata – u Poljskoj, Litvi i Ukrajini – koji se spremaju za izvođenje različitih sabotaža, terorističkih napada i organiziranje vojne pobune u Bjelorusiji postaje izravna prijetnja ovoj je zemlji”, poručio je Lukašenko.

Inače, Bjelorusi koji su pobjegli nakon postizbornog gušenja prodemokratskih promjena u toj zemlji formirali su dva dobrovoljačka bataljuna u Ukrajini.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, optužio je Lukašenka da je “prodao i posljednje mrvice bjeloruskog suvereniteta Rusiji.”

“Izjava o smještaju novog kontingenta jednostavno je formaliziranje okupacije”, kaže Podoljak, dodajući da ne vjeruje da je druga ruska invazija iz Bjelorusije vjerojatna.

I Europska komisija je u ponedjeljak upozorila Bjelorusiju da se suzdrži od pomoći Rusiji, pozivajući službeni Minsk da odustane od bilo kakvog uplitanja u “brutalni, nelegitimni pothvat” Moskve kojim se krši i Povelja UN-a i međunarodno pravo.

Peter Stano, glasnogovornik Komisije, zaprijetio je Lukašenkovom režimu “novim i snažnim akcijama” ako se uključi u rusku invaziju, prenosi Jutarnji list.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti