18.07.2024.
HomeNovostiOčekuje li se pad vrijednosti konvertibilne marke

Očekuje li se pad vrijednosti konvertibilne marke

Iako je ove godine proslavljena 20. godišnjica uvođenja evra, razloga za slavlje nema, jer situacija nije povoljna. Trenutno, jedan dolar iznosi 0,97 evra što je najslabija pozicija ikada. Pad vrijednosti evra, upozoravaju stručnjaci, znači i pad vrijednosti konvertibilne marke.

Novac u novčanicima građana sve manje vrijedi, kažu ekonomisti. Sa padom evra, koji je na istorijskom minimumu, pada i vrijednost konvertibilne marke, iako fiksni kurs stvara privid da je valuta stabilna.

ALEKSA MILOJEVIĆ, ekonomista

“Mi sada imamo situaciju kad se saberu dugovi i deficit, jednaci su društvenom proizvodu, to znači da je najmanje 4 marke za evro, to znači da bi cijene trebale da budu duplo, sve. Novac nema realnu vrijednost, mi mjerimo sadašnje statističke vrijednosti istorijskom vrijednosti novca.”

Stabilnost konvertibilne marke je iluzija, kaže ekonomista Igor Gavran.

IGOR GAVRAN, ekonomista

“Štetu osjećamo kada je riječ o kupovini energenata, i cijena plina i cijena nafte je vezana za dolar, i također uvoženjem s područja koja nisu u eurozoni postaje skuplji za BiH, a znamo da smo ovisni o uvozu.”

Rat u Ukrajini i svjetska ekonomska kriza prednjače na listi uzročnika pada vrijednosti evra. Dok neki profitiraju, za druge nema pozitivnih vijesti. Iz nevladinog sektora smatraju da će građani kroz recesiju platiti finalnu cijenu.

BRANKO TODOROVIĆ, Helsinški odbor za ljudska prava

“Iz njihovih džepova i od njihovih malih plata i prihoda veliki dio sredstava otiići za pokrivanje ne samo poskupljenja, nego i niza ozbiljnih promšaja vlasti u BiH.”

S druge strane, prognoze ekonomista nisu optimistične.

ALEKSA MILOJEVIĆ, ekonomista

“Kad dođe vrijeme da se ne mogu vrati dugovi, valuta napušta čvrsti kurs i kreće u tržišno izravnanje i tada grune inflacija, tada krene inflacija koja je u nekim zemljama bila nepojmljivo visoka i kod nas će biti nepojmljivo visoka.”

Iako konvertibilna marka neće devalvirati u odnosu na evro, dijeliće njegovu sudbinu kada je riječ o odnosu sa dolarom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti