Popovi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ignorišu opasnosti od korone: Opet pričest jednom kašičicom

0

Sveštenstvo Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori služilo je vaskršnju liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u prisustvu velikog broj vjernika uz kršenje propisanih epidemioloških mjera u cilju zaštite sprečavanja širenja korona virusa.

Najveći dio okupljenih nije nosio maske, nije poštovana propisana udaljenost među vjernicima, pričešćivanje je vršeno jednom kašičicom.

Aktuelnim mjerama Ministarstva zdravlja, vjerski obredi unutar objekta uz prisustvo vjernika, mogu se obavljati uz obezbjeđivanje najmanje 10 kvadrata prostora po osobi a na otvorenom uz najmanje četiri kvadrata po osobi.

Obavezno je nošenje maske, zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta kao i dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe.

Liturgiji u Hramu prisustvovali su ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović i bivši srpski ambasador u Crnoj Gori Vladimir Božović.

Njega je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, u mandatu prethodne Vlade Demokratske partije socijalista, 28. novembra proglasilo nepoželjnom osobom i zatražilo da napusti zemlju, zbog, kako je saopšteno, dužeg, kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Od tada Srbija nema ambasadora u Crnoj Gori.

Što se mene i Republike Srbije tiče, ja sam i dalje ambasador u Crnoj Gori, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vladimir Božović, 1.aprila ove godine. Istovremeno crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova je za RSE potvrdilo da su odlukom od 28. novembra, prestale diplomatske funkcije Božovića u Crnoj Gori.

Prošle godine Mitropolija je pozvala vjernike da se pridržavaju mjera i da ne idu u hramove, već da uskršnje liturgije prate preko televizije ili onlajn.

Epidemija COVID 19 bila je u blagom padu tokom aprila mjeseca u Crnoj Gori.

U aprilu je umrlo 20 odsto ljudi manje nego u martu, kada je zabilježen 271 smrtni slučaj povezan za infekcijom korona virusa.

Pao je i broj registrovanih novoinficiranih za 61 odsto u odnosu na mart, kada je taj broj iznosio 15.290.

U Crnoj Gori je od početka epidemije ukupno registrovano 97.517 slučajeva korona virusa, odnosno 15,5 odsto od ukupnog stanovništva. Od posljedica infekcije preminule su 1.502 osobe.

Od početka imunizacije 20. marta , prvu dozu vakcine primilo je 6.5 a drugu 3.7 odsto građana.