23.02.2024.
HomeNovostiŠef Pentagona: Naredni rat će biti mnogo drugačiji od prethodnih

Šef Pentagona: Naredni rat će biti mnogo drugačiji od prethodnih

SAD moraju da se pripreme za potencijalni budući konflikt koji će biti veoma različit u odnosu na “stare ratove”, rekao je američki sekretar za odbranu Lloyd Austin.

Austin je pozvao da se radi na razvoju tehnologije i boljem globalnom vojnom povezivanju kako bi se “brže odlučivalo i brže djelovalo”.

“Naša borba u sljedećem velikom ratu biće mnogo drugačija od prethodnih”, rekao je Austin u Pacifičkoj komandi SAD na Havajima.

Nije, međutim, konkretno govorio o rivalima poput Kine ili Rusije, niti je nagovijestio o kojem bi sukobu moglo biti riječi.

Ne možemo da predvidimo šta će biti u budućnosti. Zato moramo da napravimo pravu kombinaciju tehnologije, operativnosti i sposobnosti i da se povežemo tako da svaki naš neprijatelj dobro razmisli prije nego što uradi nešto“.

Američki odgovor može biti indirektan, kaže Austin i opisuje scenario po kojem bi se cyber ratovanjem moglo odgovoriti na pomorski incident udaljen hiljadama kilometara.

Obraćanje šefa Pentagona se poklopilo sa početkom povlačenja američke vojske iz Afganistana, po odluci predsjednika Joe Bidena.

Kritičari kažu da povlačenje SAD iz Afganistana neće okončati interni sukob, niti umanjiti prijetnju od terorizma.

VOA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti