Pravi li to Vučić “Republiku Srpsku” na Kosovu: Srbi napušaju kosovske institucije, policajci skidaju uniforme

0

Srbi, pripadnici kosovske policije, upravo su skinuli svoje uniforme, čime su simbolično pokazali svoju odluku da izađu iz kosovskih institucija.

To je uslijedilo nakon sastanka u Zvečanu, gdje su politički predstavnici Srba sa Kosova odlučili da napuste sva mjesta koja su imali u kosovskoj vladi, javlja Blic.

Prvi je odluku o napuštanju ministarskog mjesta saopštio lider Srpske liste Goran Rakić.

Izlazak Srba iz kosovske policije uslijedio je nakon suspenzije komandanta za Sjever Kosova, koji je odbio da pripadnici policije na Sjeveru uručuju opomene i oduzimaju vozila koja nemaju registarske oznake RKS.

Danas je održan sastanak političkih, kao i predstavnika Srba koji rade u kosovskim institucijama i na njemu je donijeto nekoliko zaključaka, a glavni od njih je da Srpska lista napušta sve političke institucije.

“Napuštamo Skupštinu, Vladu i četiri institucije na sjeveru Kosova”, rekao je Goran Rakić, predsjednik Srpske liste.

Odluka o napuštanju institucija bit će na snazi sve do trenutka dok Priština “ne povuče odluke o preregistaciji i formira zajednicu srpskih opština”.

“Da budem jasan, mi Srbi sa Kosova ne prijetimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven život, ostanak i opstanak, zato zahtijevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala sama EU”, poručio je Rakić, prenosi Kossev.

Rakić je na sjednici javno rekao da podnosi ostavku na mjesto ministra u Vladi Kosova.

Na sastanku su čelnici Srpske liste, svi predstavnici Srba u kosovskim institucijama, gradonačelnici četiri opštine sa Sjevera, a ispred zgrade opštine Zvečan okupljene su brojne medijske ekipe.

Rakić je ranije naglasio da je potez napuštanja institucija praktično uslovljen potezima premijera Kosova Aljbina Kurtija.