25.07.2024.
HomeNovostiNove prijetnje smrću Draganu Bursaću potpisane punim imenom i prezimenom

Nove prijetnje smrću Draganu Bursaću potpisane punim imenom i prezimenom

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudila je prijetnje novinaru i kolumnisti iz Bosne i Hercegovine Draganu Bursaću i pozvala nadležne organe da sprovedu istragu i adekvatno kazne osobu koja je uputila prijetnje.

Bursać je dobio prijetnje na svom Instagram profilu od osobe potpisane punim imenom i prezimenom. Slučaj je prijavljen policiji u Bosni i Hercegovini i Srbiji, prenosi agencija FoNet,

Kako se navodi, ovo nije prvi put da se Bursaću prijeti. On je stalno na meti prijetnji i uvreda zbog svog općeg novinarskog rada i tekstova o suočavanju sa ratnom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije i kritički orijentisanih tekstova prema nacionalističkim vlastima u regionu.

Direktor SafeJournalists Dragan Sekulovski izjavio je da su online prijetnje medijskim radnicima podjednako opasne kao i tradicionalne prijetnje, te da se ne smiju zanemariti.

‘Svaki napad na novinare je napad na javni interes’

“Ministarstvo unutrašnjih poslova i javno tužilaštvo ne smeju da zanemare pretnje novinarima jer će onda biti odgovorni za zločine iz mržnje sa kojima se novinari kasnije mogu suočiti”, rekao je Sekulovski i dodao da činjenica da je počinilac u slučaju Bursać potpisan imenom i prezimenom olakšava istragu i da se samim tim očekuje i kažnjavanje u skladu sa zakonom.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju, navodi se u saopćenju i dodaje da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Mrežu čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti