20.04.2024.
HomeLifestylePovrće koje sprječava pojavu i razvoj karcinoma

Povrće koje sprječava pojavu i razvoj karcinoma

Učestalom konzumacijom određenih vrsta povrća možete ne samo prevenirati karcinom nego i spriječiti njegovo širenje.

Riječ je o povrću koje, za razliku od kemoterapije, snaži organizam i imunosni sustav.

Amerikanac Chris Wark jedan je od onih koji su zdravom prehranom i povrtnim sokovima izliječili rak debelog crijeva.

Nakon što se i sam uvjerio u iznimnu ljekovitost određene hrane, odlučio je podijeliti važnu istinu koja nam se uporno prešućuje.

Wark otkriva 10 vrsta antikancerogenog povrća koje se vrlo često nađu i na njegovu tanjuru.

Budete li vrlo često jeli, primjerice, češnjak, luk i brokulu, mogli biste jednom zauvijek karcinomu reći „zbogom“.

Brojne studije potvrđuju moć povrća u borbi protiv raka

Chris Wark kaže kako postoje na tisuće znanstvenih studija koje potvrđuju ljekovitost određenih povrtnih vrsta.

Naime, pokazalo se da određene biljke sadrže više od 100.000 fitonutrijenata koji imaju moć ne samo prevenirati karcinom nego i inhibirati njegov rast!

Budući da farmaceutska industrija ne može otkriti kako na umjetan način ekstrahirati takve moćne tvari i pretvoriti ih u vlastiti izvor profita, te se studije sustavno ignoriraju i prešućuju.

Znanstvenici su još 2009. godine ekstrahirali sokove od 34 vrste povrća te su testirali njihovo djelovanje protiv karcinoma tako što su ih nakapali preko različitih vrsta tumorskih stanica.

Ova je studija pokazala uvjerljivu superiornost određenih vrsta povrća kada je u pitanju antikancerogeno djelovanje – to se osobito odnosi na povrće roda Allium te kruciferole ili kupusnjače.

Top 10 antikancerogenih vrsta povrća
Češnjak

Poriluk

Luk (žuti i mladi luk)

Brokula

Prokulice

Cvjetača

Kelj

Crveni kupus

Špinat

Cikla

Povrće roda Allium

Kada je riječ o antikancerogenom djelovanju, prvo mjesto zauzima povrće roda Allium. Tu, među ostalim, spadaju češnjak, poriluk i luk.

I ostalo povrće ovoga roda, poput luka kozjaka i vlasca, smatra se izuzetno zdravim te ima odlično djelovanje protiv raka.

No češnjak je svakako broj 1 saveznik protiv raka. On sadrži jedinstvenu komponentu pod nazivom alil-sulfid, koji, pokazala su istraživanja, negativno djeluje na više procesa u nastanku i razvoju karcinoma.

U istraživanju provedenom 2009. godine češnjak je potpuno zaustavio rast ovih vrsta karcinoma:

raka dojke

tumora na mozgu

raka pluća

raka gušterače

raka prostate

raka želuca

Odmah uz bok češnjaku našao se – poriluk. Ovaj predstavnik Allium roda najsnažnije djeluje protiv stanica raka bubrega.

Kada je riječ o ovom raku, odmah iza poriluka po ljekovitoj snazi našao se opet češnjak!

Osim češnjaka i poriluka, i drugo povrće iz roda Allium i kruciferola zaustavilo je rast više različitih vrsta karcinoma.

Najnovija istraživanja pokazala su da je kod osoba koje učestalo konzumiraju više vrsta Allium povrća rizik od kolorektalnog karcinoma manji za čak 79 posto.

Kruciferoli

U kruciferole, među ostalim, ubrajamo brokulu, prokulice, kelj, cvjetaču i kupus. Ovo povrće sadrži antikancerogene tvari, poput glukozinolata, mirozinaze i sulforafana.

„Kada sjeckamo ili žvačemo ovo povrće, mi razbijamo njegove biljne stanice i tako omogućujemo enzimu mirozinazi da se poveže s glukozinolatom.

Pritom dolazi do kemijske reakcije i tako nastaju snažne antikancerogene tvari izotiocijanati (ITC).

Te su tvari zaslužne za detoks i čišćenje organizma od kancerogenih tvari, one uništavaju stanice raka te sprečavaju njegov rast“, kaže dr. Joel Fuhrman, obiteljski liječnik koji je napisao i nekoliko bestselera po izboru New York Timesa.

Kako bismo izazvali spomenutu kemijsku reakciju, dr. Fuhrman preporučuje da kruciferole ili kupusnjače nasjeckamo i dobro prožvačemo ili da ih pak prije konzumacije sirove izmiksamo u sokovniku.

Ako pripremate ovo povrće, nikad ga nemojte dugo kuhati jer biste tako uništili sve što je u njemu vrijedno. Najbolje ga je jesti ili sirovo ili vrlo kratko blanširano.

Špinat i cikla

Kad je riječ o antikancerogenom djelovanju, špinat i cikla ne zaostaju puno za povrćem iz roda Allium i kruciferolima.

Uz obilje drugih antioksidansa i nutrijenata, špinat sadrži i beta-karoten i lutein, koji pomažu u zaštiti od karcinoma.

Želite li se zaštititi od raka, na dnevnoj bazi konzumirajte i ciklu. Njezina zagasita crveno-ljubičasta boja dolazi od betalaina.

Ovaj snažan antioksidans doslovno izgladnjuje karcinom i sprečava njegov daljnji rast. Osim što pruža dobru zaštitu od raka, cikla će vam fantastično poboljšati probavu i krvnu sliku.

 

(Vidiportal.ba / AZV)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti