Povratak virusa na “mjesto zločina”: Korona se vratila u Wuhan

0

Kineska nacionalna zdravstvena komisija prijavila je 14 novih slučajeva infekcije koronavirusom , što je najveći broj od 28. aprila, uključujući jedan u Wuhanu nakon više od mjesec dana.

Epidemija COVIDa-19 prvi put se pojavila u gradu Wuhan krajem prošle godine.

Iako je Kina prošlog četvrtka zvanično označila sva područja zemlje nisko rizičnim, novi slučajevi, prema podacima objavljenim danas, predstavljaju skok od jedinstvenog slučaja prijavljenog dan ranije. Broj je povećan nakon što je utvrđen jedan klaster od 11 zaraženih u gradu Shulan u provinciji Guilin, na sjeveroistoku zemlje.

Zvaničnici ove provincije podigli su danas nivo rizika za grad Shulan na visok sa srednjeg, nakon što je 7. maja utvrđena infekcija virusom korona kod jedne žene. Novih 11 slučajeva koji su objavljeni danas odnosi se na članove njene porodice ili ljude sa kojima je došla u kontakt ili članovi njene porodice.

Novi slučaj u Wuhanu, prvi od 3. aprila, prethodno je bio asimptomatski.

Osim ovih slučajeva u Shulanu i Wuhanu, preostala dva potvrđena slučaja odnose se na importovane infekcije. Otkriveno je 20 asimptomatskih slučajeva, što je najveći broj od 1. maja. Nije prijavljen nijedan novi smrtni ishod.

Ukupan broj zaraženih u Kini je dostigao 82.901, a ukupan broj umrlih je 4.633.