05.03.2024.
HomeUncategorizedIz greške u grešku: Kormanova tužba još bez presude, a VLada TK...

Iz greške u grešku: Kormanova tužba još bez presude, a VLada TK bira novog direktora Uprave policije

Nezavisni odbor Skupštine TK predložio je Vladi TK Safeta Ibrahimovića, aktuelnog načelnika Policijske uprave Gračanica, za novog direktora Policijske uprave MUP-a TK. Slučaj koji već mjesecima pomno prati OHR, OSCE i ambasada Sjedinjenih američkih država (SAD) u BiH ponovo je u žiži interesovanja javnosti, jer je Nezavisni odbor napravio nove propuste prilikom izbora i imenovanja. 

Odustao od kandidature

Na konkurs su se prijavili Stjepan Hlavaček, koji je odustao od kandidature, i Safet Ibrahimović. Nezavni odbor je dobio službeni akt iz Ministarstva unutrašnjih poslova TK u kojem stoji da će Safeta Ibrahimovića „zakačiti“ odlazak u starosnu penziju u vrijeme četverogodišnjeg mandata. Zakon o policijskim službenicima ne dozvoljava takva imenovanja bez obzira da li neko ide u penziju poslije 3 godine i 11 mjeseci mandata ili samo jednog dana. Takav je zakon i po zakon Ibrahimović ne može biti imenovan – pojašnjava Damir Alić, advokat smijenjenog direktora Uprave policije TK Dževada Kormana.

Vlada TK bi u utorak na sjednici trebala potvrditi prijedlog Nezavisnog odbora, a prema ocjeni advokata Alića to je jedna vrsta pravnog nasilja, jer se imenovanjem Ibrahimovića želi obesmisliti tužba Kormana u kojoj on traži povratak na mjesto direktora policije.

– Podsjećam da je Kantonalni sud ocijenio kako je tužba Dževada Kormana osnovana. Općinski sud je zabranio izbor direktora, ali se na tu odluku žalilo Kantonalno pravobranilaštvo. Odluka je ukinuta, ali Općinski sud od Kormana traži da se izjasni na koji način će se promijeniti postojeće stanje ako se obavi izbor direktora. Ročište je zakazano za 11. maj i Korman će reći sve što ima o tome. Izborom Ibrahimovića za direktora želi se obesmisliti tužba Kormana. Kako će se on vratiti na radno mjesto ako je već neko izabran na tu poziciju. Zbog toga smatram da je ovo jedna vrsta pravnog nasilja, odnosno da se postupak obesmisli i da Korman odustane od tužbe – kaže Alić.

Vođen krivični postupak

Inače, izbor Nezavisnog odbora je pratio niz kontroverzi. Skupština je potvrdila za člana Suada Suljića protiv koga je vođen krivični postupak i koji je nedavno saslušavan u vezi s drugim krivičnim djelima.

Nezavisni odbor dobilje 8. maja 2020. godine dokukemnt u kojem stoji:

– Uvidom u navedeno uvjerenje smo utvrdili da obzirom na datum izdavanja uvjerenja 4. marta 2020. godine, a prema datumu rođenja Ibrahimović Safeta 21. februar 1959. godine, isti ispunjava uslove za penzionisanje – starosna penzija po osnovu godina života u naredne četiri godije.

Nezavnisni odbor je zanemario obrazloženje, a Vlada TK ukoliko potvrdi imenovanje rizikuje ponovo oglašavanje OHR-a, OSCE-a i američke ambasade u BiH.

Piše: Edin Skokić, Dnevni Avaz

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti