21.07.2024.
HomeNovostiOvih 5 kandidata za izbore nalaze se na americkim i britanskim crnim...

Ovih 5 kandidata za izbore nalaze se na americkim i britanskim crnim listama

Iako se sve stranke u BiH deklarativno zalažu za borbu protiv kriminala i korupcije kao i za poštivanje ustava i svih zakona, neke od njih će na svoje kandidatske liste staviti “osobe s dosjeom”.

Riječ je o onim stranačkim kadrovima i visokim funkcionerima koji se nalaze na američkoj i britanskoj crnoj listi zbog osnovane sumnje u koruptivne radnje i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Milorad Dodik (SNSD) je na američkoj i britanskoj crnoj listi, a kandidat je za predsjednika bh. entiteta Republika Srpska. Njegova kolegica Željka Cvijanović je pod britanskim sankcijama, a ima veliku želju ući u Predsjedništvo BiH.

Treće ime SNSD-a na američkoj crnoj listi je ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić, no uprkos tome stranka ima planove za njega pa su ga stavili na banjalučku listu za Narodnu skupštinu RS-a. Nikola Špirić (SNSD) je pod američkim sankcijama, ali nakon dugo godina ovaj politički as neće biti kandidat na Općim izborima.

Marinka Čavaru (HDZ BiH) sankcionisale su Sjedinjene Američke Države, no uprkos tome stranka ga je stavila za nositelja liste za Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton za Federalni parlament.

Iako se povukao sa funkcije predsjednika Pokreta demokratske akcije (PDA), Mirsad Kukić i dalje je udarna igla svoje političke opcije pa će tako biti na broju 1 liste za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Za razliku od gore navedenih, SDA se, barem na kandidatskim listama za ove izbore, odrekla usluga Asima Sarajlića koji je akter nekoliko afera i član američke crne liste. Isti slučaj je sa bivšim sekretarom SDA Amirom Zukićem koji je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Izvor: Klix

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti