Portparol Kremlja: Rusija bezuslovno podržava kosovske Srbe

0
Peking, 14. maja 2017. - Premijer Aleksandar Vucic rukuje se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na svecanom otvaranju Foruma "Pojas i put za medjunarodnu saradnju" u Pekingu. FOTO TANJUG - Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije - bk

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija podržava srpsko stanovništvo na Kosovu i smatra da njegova prava i interesi moraju biti zaštićeni, prenosi Reuters.

“Bezuslovno podržavamo Srbiju i Srbe… Smatramo da treba poštovati sva prava i legitimne interese kosovskih Srba”, rekao je Peskov u svakodnevnom obraćanju medijima i dodao da ne bi trebalo biti mjesta za “provokativne radnje”.

Rusija je prethodnom reakcijom zatražila od Zapada da prekine svoju “propagandu” nakon što je 30 vojnika mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a, povrijeđeno tokom sukoba sa srpskim demonstrantima u Zvečanu.

“Pozivamo Zapad da konačno prekine svoju lažnu propagandu i da prestane da krivi za incidente na Kosovu očajne Srbe koji pokušavaju da brane svoja legitimna prava i slobodu mirnim i neoružanim sredstvima”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija, kao ni Srbija, ne priznaje nezavisno Kosovo.

Srbija se oslanja na podršku Rusije i Kine u Ujedinjenim nacijama oko Kosova. Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na susjednu Ukrajinu.

Od 26. maja na sjeveru Kosova u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama na sjeveru Kosova, naseljenim većinom Srbima, posljednjih dana traju tenzije koje su prerasle u nasilje.

Lokalni Srbi protestuju protiv novoizabranih gradonačelnika ovih opština.

Srpski demonstranti su se 29. maja suprotstavili novim gradonačelnicima opština i tražili povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa sjevera.

Međunarodna zajednica je osudila akcije Kosova i opisala ulazak u opštinske zgrade novih gradonačelnika kao “prisilni ulazak”.

Evropska unija je zatražila da Kosovo obustavi policijske operacije oko opštinskih zgrada na sjeveru, kao prvi korak za deeskalaciju situacije.

U međuvremenu, Srbija je zahtijevala da specijalne jedinice kosovske policije napuste sjever.

Vlasti na Kosovu branile su svoju odluku da nove gradonačelnike pošalju u zgrade opština, pod policijskom pratnjom.