21.07.2024.
HomeNovostiIndex.hr: Popovi i HDZ-ovi lopovi se jako vole. "Uspjeli su korumpirati nebo...

Index.hr: Popovi i HDZ-ovi lopovi se jako vole. “Uspjeli su korumpirati nebo i zemlju”

Kao što nikoga previše ne iznenađuje činjenica da se država pljačka, tako još manje iznenađuje da su za te pljačke osumnjičeni veliki vjernici.

A veliki vjernik očito je bio i uhićeni direktor Inina Sektora za trgovinu prirodnim plinom Damir Škugor. Podsjetimo, istražitelji sumnjaju na to da je Damir Škugor, član HDZ-a, omogućio da tvrtka OMS Upravljanje kupi plin po izuzetno niskim cijenama i proda ga po puno većim cijenama.

Uhićeni HDZ-ov direktor i obitelj imali rezerviranu klupu u prvom redu na misama

Šteta za Inu, tvrdi USKOK, prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Škugorov poslovni partner Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak za 68.9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS Upravljanje ostalo je još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Kako je objavio ŠibenikIN, Škugor i njegova obitelj imali su u crkvi Gospe od Zdravlja u Dubravi kraj Šibenika rezerviranu klupu u prvom redu na misama, a financirali su i obnovu crkve i župnog dvora.

“Baš je Damir Škugor imao svoje mjesto u našoj crkvi i nitko na to mjesto u prvom redu nije smio sjesti. Donirao je 100.000 kuna za crkvu u Dubravi i time valjda kupio mir kod crkve i Boga.

Nije bio često tu, ali su mu zato roditelji Dane i Radojka skupljali lemozinu na misama. Majka mu se ponašala kao da je crkva njena, a po selu se priča da su baš zbog nje smijenjeni svećenici koji joj nisu odgovarali. Sad ni nemamo svog župnika, nego nam dolaze na mise sa strane”, rekao je čitatelj ŠibenikIN-a koji je želio ostati anoniman.

Sanaderu brat svećenik, sestra časna sestra

Škugorov slučaj samo nas je podsjetio na to da su HDZ-ovci rado viđeni gosti na liturgijskim slavljima. A među njima, eto, ima i onih koji su se ogriješili o zakon ili ih se sumnjiči za to.

Na misama se viđalo i bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojemu je brat svećenik, a sestra časna sestra. Sanader se sada nalazi na izdržavanju zatvorske kazne. Njemu je misa poslužila čak i kao dio obrane. Tvrdilo se na suđenju da su Sanaderovi vozači nekadašnjeg premijera nedjeljom vozili na misu, a ne na kavu s HDZ-ovim rizničarom Mladenom Barišićem.

Žalac djevojčici koju je udarila autom kupila krunicu

Pamtimo i Gabrijelu Žalac, koja je djevojčici koju je udarila automobilom, kako su mediji pisali, kupila – krunicu. Recimo da Žalac uopće nije smjela voziti jer joj je vozačka dozvola istekla skoro tri godine ranije.

Poznate su njezine fotografije iz jakšićke župne crkve sv. Barbare gdje je bila kuma jednom djetetu. Podsjetimo, Žalac je kasnije uhićena u aferi Softver. Nakon što su hrvatski istražitelji zaustavili istragu protiv Žalac, to su napravili europski istražitelji.

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je zbog afere Softver osim Žalac uhitila i ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa projekata EU Tomislava Petrica te još dva poduzetnika.

Skupinu na čelu sa Žalac tereti se da je sklopila štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda, 13.448.750,00 kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske. Radilo se o softveru za potrebe Ministarstva.

I Horvat malo prije uhićenja bio na misi

Mise je pohodio i uhićeni ministar graditeljstva Darko Horvat. Recimo, on je bio na božićnoj misi, gdje je doživio i kritike zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića. Kasnije je uhićen zbog sumnje u zlouporabu položaja.

Može se ovako nabrajati unedogled. Javno istaknuti vjernici, koji su ujedno članovi HDZ-a, valjda su dio svakog kvarta u Hrvatskoj. Kao da svaka župa ima svoje HDZ-ovce koji se ističu u prvim redovima, velike vjernike bez kojih mise ne mogu proći.

Osuđeni ratni zločinac Kordić postao teolog

No, recimo i da ne vole crkvene odaje samo osumnjičeni ili pravomoćno osuđeni lopovi. Vole ih i ratni zločinci, poput Darija Kordića, nekadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH, koji je zbog pokolja u Ahmićima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju dobio kaznu zatvora od 25 godina.

On je diplomirao teologiju, sudjelovao je na Hodu za život s kojega je zahvaljivao Isusu Kristu i govorio da se osjeća blagoslovljeno. Znakovita je i jedna njegova izjava koju je dao za Jutarnji list.

“Večeras idem na križni put, u crkvu na misu i pomolit ću se za vas i za tekst koji pišete. Najljepša tajna života je snaga vjere, tako ja živim, u miru i vjeri, i to mi daje snagu”, kratko je kazao Dario Kordić, o kojemu se pisalo i da se nada ređenju za đakona Rimokatoličke crkve.

Crkva organizirala misu zadušnicu za Praljka

Crkva takve vjernike, čini se, posebno preferira. Pamtimo i kako je organizirala misu zadušnicu za Slobodana Praljka, još jednog osuđenog ratnog zločinca, ujedno i jednog od osnivača HDZ-a. Misa se održala u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Franjevačkog samostana u Dubravi, koja se nalazi – ironijom sudbine – na Aveniji Gojka Šuška.

Recimo i da je vodstvo njemačke biskupije Rottenburg-Stuttgart službenim dopisom koji potpisuje katedralni kanonik monsignor Paul Hildebrand moralo zabraniti Hrvatskoj katoličkoj misiji koja djeluje unutar biskupije održavanje mise zadušnice ili bilo kakve druge vrste komemoracije za osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Zašto se tako vole HDZ-ovci i kler? Odnosno, zašto je crkva duhovni dom za one koji se tako lako ogriješe o zakon?

Vučetić: U državi izabranih lopova ne može opstati bog

Obratili smo se teologu i filozofu Marku Vučetiću, a on nam govori da je potrebno krenuti od zakonitosti kriminalnog uma koji, naprosto, sve krade – od novca do morala, pa i boga.

“Ukradenog boga treba negdje smjestiti, da ga ovakvi tipovi drže na oku, kako bi bog postao malen, a oni veliki. Veliki vjernici malenog boga žele biti prvi i u crkvama, zato se tamo nalaze u prvim redovima.

Hrvatska je postala zemlja u kojoj interes više ne izaziva netko tko je ukrao milijune, to je već na razini očekivanog standarda kada je riječ o političarima, članovima stranke osuđene za korupciju. Nama je afera u Ini afera samo zbog etabliranja jednog novog standarda, a on glasi: nemojmo biti papci kao oni koji nas biraju, ukradimo im milijarde, opet će nas izabrati.

U državi izabranih lopova ne može opstati bog, on je ili opljačkan ili utamničen u crkvama koje su obnovili lopovi. Takvi lopovi su dvostruko veliki – po ukradenim sredstvima i po političkoj podršci.

Sve njih, nesumnjivo, podržava premijer Plenković. Potrebno je s njegovog lika razgrnuti veo poštenja i svetačkog neznanja o onome što njegova ekipa radi. On to zna i on to želi, baš kao što i korumpirani predstavnici Crkve žele da u njihovim crkvama, u prvim redovima, sjede veliki lopovi koji ukradenim novcem financiraju obnove crkava kao tamnica za opljačkanog boga”, govori on.

“Uspjeli smo korumpirati nebo i zemlju”

Kako komentira da u crkvama uopće postoji nešto što se zove “rezervirano mjesto” u prvom redu?

“Ako promatramo s razine onoga što Katolička crkva kaže da jest, a to je zajednica vjernika, svaki takav natpis o rezerviranom mjestu razapinje tu zajednicu jer je vjera te zajednice izdana i marginalizirana favoriziranjem političara.

Crkva koja ima rezervirana mjesta za političare prestaje biti sakralnim mjestom i postaje mjestom na kojem se uprizoruje perverzija združivanja onih koji korumpiraju dušu, a to je kler koji favorizira političare, s onima koji korumpiraju javni život, a to su političari koji svojom pojavom imaju potrebu desakralizirati i crkve.

Ova rezervirana mjesta su dokaz da u Hrvatskoj nije proveden proces sekularizacije, zbog toga nemamo ni zdrave javne politike, ali ni zdravu vjeru. Dakle, uspjeli smo korumpirati nebo i zemlju”, kazao je.

“Vjera koja se javno očituje kao velika vjera najobičnija je prevara”

Koje je njegovo mišljenje o slučaju Škugor, čovjeku osumnjičenom za pljačku, koji je ujedno veliki vjernik?

“Vjera pripada osobi, a ne javnosti. Kada mi netko kaže da je vjernik, ja mu to ne vjerujem. Javno očitovanje vjere, pogotovo one velike, uzvišene, nadmoćne i ortodoksne, znak je da tu nema ni govora o vjeri. Vjera komunicira mir, blagost, praštanje, ljubav, uvažavanje. Takva vjera prerasta u kulturu mira, blagosti, praštanja, ljubavi i uvažavanja.

Vjera koja se javno očituje kao velika najobičnija je prevara. Vjernici nemaju potrebu živjeti u teokratskoj državi, ali imaju potrebu živjeti u državi mira, slobode i poštenja. Lopovi žele teokraciju u kojoj su najveći lopovi ujedno i najveći vjernici”, navodi Vučetić.

“Kakva država, takvi heroji, kakva Crkva, takvi i vjernici”

Je li moguće u nekom teoretskom smislu uopće opisati taj trokut – HDZ – nepoštenje – Crkva, što definira tu povezanost?

“Katolička crkva je, za vrijeme jugoslavenske države, djelovala kao pseudopolitičko tijelo koje je čuvalo ideju nacionalne države. Ironija je da se pretjeranom brigom o nacionalnom Katolička crkva u Hrvatskoj pravoslavizirala, a da toga nije svjesna. Katolička crkva u Hrvatskoj je polupravoslavna ili ni katolička ni pravoslavna, negdje između.

U takvoj Crkvi je moguće da HDZ krade i da tu krađu Crkva prašta jer je riječ o pravoj, hrvatskoj krađi koju smo, kako se to kaže, čekali gotovo tisuću godina. HDZ je stvorio hrvatsku državu da bi je pljačkao, a polupravoslavna crkva je takvu državu željela.

Ne treba čuditi što takva država i takva Crkva u ratnim zločincima vide nacionalne heroje i uzore vjere. Kakva država, takvi heroji, kakva Crkva, takvi i vjernici”, govori.

“Tuđmanu je Katolička crkva poslužila da sebe sakrije”

Pitamo ga, povijesno gledano, u smislu 1990-ih, kako bi opisao ulogu Franje Tuđmana i tadašnje politike u osnaživanju ovog rečenog trokuta.

“Franjo Tuđman je primjer antropološki potpuno razornog trokuta. Njegov život ima tri kuta.

Prvi kut je onaj u kojem je bio Titov general, branitelj komunističke ideje, odnosno tipični karijerist komunističkog tipa, drugi kut je onaj kada razočarano shvaća da se ne probija željenom brzinom kroz partijsku nomenklaturu pa postaje osrednji branitelj nacionalne ideje te, konačno, treći kut je onaj u kojem postaje lažni utemeljitelj hrvatske države i njezino mitsko božanstvo.

Tuđman je Hrvatsku državu vidio kao priliku da sebe sakrije, a za to sakrivanje mu je savršeno poslužila Katolička crkva koja je otišla toliko daleko da je kardinal Franjo Kuharić zaključio da je Tuđmanov brak – a imajmo na umu da se Tuđman do kraja života nije znao ni prekrižiti, odnosno da je to radio kao nekadašnji ministar Krstičević – od početka imao sve karakteristike kršćanskog braka.

Crkva voli petljati po brakovima političko-vjerničkih farizeja – ono što nije kršćanski brak proglasi brakom, iako češće proglasi da prethodni brak nije bio brak, a sve kako bi politički farizeji mogli sklopiti još jedan brak, i to kao prvi i pravi.

No, vratimo se na Tuđmanovu ulogu, ona je takva da nipošto ne smije biti mjera hrvatstva, političnosti i državotvornosti, a ona to u tridesetogodišnjem kontinuitetu jest”, naveo je.

“Kler uz iznimke doživljava HDZ kao četvrtu božansku osobu”

Ističemo i kako nam se doima da je svećenstvu drago da su HDZ-ovci tako često na njihovim liturgijskim slavljima. Tu je posvemašnji apsurd uz koji ispada da je preduvjet za biti viđeni vjernik biti nepošten političar.

“Kler uglavnom, uz neke iznimke, HDZ doživljava kao četvrtu božansku osobu. Siguran sam da većina hrvatskog klera smatra da su Otac, Sin i Duh Sveti članovi nebeskog HDZ-a. Budući da je Katolička crkva odustala od one ‘izvan Crkve nema spasenja’, naš kler je inaugurirao novo načelo koje glasi: ‘Izvan HDZ-a nema spasenja.’

A prava istina je da nam spasa nema dok se ne riješimo HDZ-a koji korumpira javni život i klera koji nam korumpira dušu”, objasnio je Vučetić.

Piše: Vedran Salvia / Index.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti