23.07.2024.
HomeSvijetRuski manevar kao demonstracija moći

Ruski manevar kao demonstracija moći

Pripreme za veliku vojnu vježbu u punom su jeku. Kineske trupe već su stigle u kraj Primorje na Dalekom istoku Rusije. To su slike koje su u potpunosti u interesu Kremlja – one naglašavaju koliko je strateško partnerstvo s Kinom u međuvremenu postalo blisko.

I Indija – još jedan partner kojem rusko vodstvo trenutno pridaje veliku važnost – također je dio strane. Baš kao Bjelorusija, Tadžikistan ili Mongolija.

Prema navodima glasnogovornice ruske državne televizije, više od 50.000 vojnika sudjeluje u vježbi “Vostok 2022”, koja se održava u Sibiru, na Dalekom istoku, u Ohotskom i Japanskom moru (Istočno more). Uključeno je više od 5000 oružja i vojne tehnike među njima 140 aviona, dronova i 60 brodova.

Manevar “Vostok” jedan je od najvećih u organizaciji Rusije. Činjenica da Rusija od njega ne odustaje unatoč borbama u Ukrajini može se shvatiti kao svjesna demonstracija vojne moći. Prema unutra – ali i prema vani, gdje se navodna snaga dovodi u pitanje. Glavni cilj vježbi je unaprijediti suradnju kako bi se osigurala zajednička sigurnost u regiji, kaže glasnogovornica.

Japanci protestiraju protiv manevara

Sa stajališta Japana, radije bi trebalo govoriti o jednostranim sigurnosnim interesima nego o zajedničkoj sigurnosti. Tokio je prethodno protestirao protiv manevara i zatražio od Rusije da se suzdrži od vježbi u blizini Kurilskih otoka.

Ali Rusija ostaje pri svojim zahtjevima i u ovoj regiji. Krajem jula predsjednik Vladimir Putin potpisao je novu pomorsku doktrinu kojom se definiraju ruske granice i interesne zone na moru u velikom opsegu: „Prije svega, to su naše arktičke vode, vode Ohotskog i Beringovog mora, tjesnaci Baltičkog mora i Kurilsko otočje. Osigurat ćemo njihovu zaštitu svim sredstvima.”

Moskva želi proširiti svoju prisutnost na Arktiku, koji sada i NATO želi više imati u vidu. Također s obzirom na potencijalno članstvo Švedske i Finske u NATO-u, ruski ministar obrane Sergej Šojgu želi pojačati naoružanje: do kraja godine u Zapadnom vojnom okrugu formirat će se, kako je on rekao, dvanaest novih vojnih jedinica i odjela.

Značajno povećanje vojske

Veliki broj novih zadaća mogao bi objasniti zašto je Putin prošle sedmice naredio povećanje broja osoblja u vojsci od sljedeće godine. Sveukupno se očekuje da će broj civilnog i vojnog osoblja porasti na više od dva milijuna. I dalje je nejasno koliko će od približno 137.000 dodatnog vojnog osoblja biti vojni obveznici ili vojnici po ugovoru. I na koji bi se način moglo regrutirati dovoljno snaga. Ni prije rata, prema riječima ministra obrane, nisu bila 100 posto popunjena sva ugovorna mjesta. Za sada nema službenih informacija kako to trenutno izgleda.

Niti o tome koliko bi povećanje trupa bilo da su samoproglašene Narodne Republike Lugansk i Donjeck na referendumima glasale za pripajanje Ruskoj Federaciji, a dragovoljačke bojne također bile integrirane u vojsku.

DW

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti