21.07.2024.
HomeNovostiKako se Ramzan Kadirov pokušao nametnuti islamskim zajednicama na Balkanu

Kako se Ramzan Kadirov pokušao nametnuti islamskim zajednicama na Balkanu

Prije par dana Ukrajina je podigla optužnicu protiv Ramzana Kadirova, zvanično predsjednika Čečenske autonomne republike u okviru Ruske Federacije. Optužnica tereti Ramzana Kadirova za teška djela ratnih zločina počinjenih tokom invazije Rusije na Ukrajinu od februara 2022.godine.

Ova priča se itekako tiče nas na Balkanu jer je Ramzan Kadirov na razne načine pokušao da izvrši uticaj na islamske zajednice u regiji i njihova vodstva. Ti pokušaji su naročito bili jaki u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Takođe, tabloidi pod kontrolom vlasti Srbije su popularisali lik i djelo Ramzana Kadirova. Nema sumnje da aktivnosti Kadirova nisu imale nikakve veze sa dobrobiti ovdašnjih muslimana kao i drugih građana, ali se postavlja logično pitanje njegovih aktivnosti ovdje i stvaranja mita o njemu u zvaničnim krugovima u Beogradu.

Zato, vratimo se 30 godina unazad. Pomislite samo na to da je Slobodan Milošević 1991. godine imao jednog svog Ramzana Kadirova, u Bosni, na Kosovu, Sandžaku, nebitno. Muškarac pod punom vojnom opremom u najboljim godinama bi salutirao na Dedinju i govorio da su svi zadaci obavljeni.

A oni bi se realizovali bez ikakvog izgovora. Na Zagreb, na Ljubljanu, ma na Beč ako treba. Siguran sam da danas, negdje po kafanama beogradskim, preživjeli planeri velikodržavnog projekta, makar među sobom, priznaju koliko su bili glupi.

Umjesto oduzimanja prava i vojne i policijske prisile (Kosovo 1990. godine), pa zatim ratnih zločina koji su rezultirali genocidom u Bosni i Hercegovini, da bi se sve završilo sa 400 masovnih grobnica na Kosovu koje su na kraju dovele do NATO intervencije nama je trebao samo jedan Kadirov potpomognut vojskom i policijom, ali prije svega propagandom.

Zašto se Kadirov toliko forsira u tabloidima u Srbiji

I onda se ne bi desilo što se desilo, da cijele brigade iz Srbije dezertiraju, da odziv na mobilizaciju u Beogradu i Novom Sadu bude jednocifren. A tek oni koji su otišli na taj front ne bi prvo čuvali svoj život nego do zadnjeg kao danas Čečeni u Ukrajini jurišali. Onda ne bismo sravnili samo Vukovar već bismo sravnili cijelu Hrvatsku, kao što opet danas Putin upravo poravnava već ravnu Ukrajinu.

Gadno se pogriješilo, to se sada vidi dockan 30 godina, kada brat Putin umjesto Rusa na prve linije šalje Čečene, Tatare, Burjate. Oni su svakako za Moskvu niža rasa, pa je li onda ločigno da je bolje da pogine neko od njih nego neko iz reda etničkih Rusa, a posebno ne neko iz Moskve ili Sankt Petersburga.

Doduše, istini za volju, Kadirov je proizveden nakon 100 hiljada ubijenih Čečena i masovnog pogubljenja i rastjerivanja čečenske inteligencije po svijetu.

Ali, da se vratimo Balkanu. Zašto se Kadirov toliko forsira u tabloidima u Srbiji i onima u regiji pod kontrolom  Beograda.

Dva su ključna razloga forsiranja ove priče.

Prva je da se po svaku cijenu insistira na  tome da Beograd nema ama baš nikakvu krivicu za ratove u bivšoj Jugoslaviji. Krivi su Bošnjaci u Bosni i Hercegovini i Albanci na Kosovu ( i jedni i drugi dominantno muslimani) zbog svog političkog izbora. Pri tome se namjerno izbjegava više ikakvo pominjanje ratova u Hrvatskoj i Sloveniji. Iz političkog Beograda, ko hoće da čita između redova, poručuje se: ,,Vi ste krivi za ratove, evo da ste vi izabrali vašeg Ramzana Kadirova, rata ne bi bilo”.

I to je prvi razlog.

Drugi je još važniji od prvog i otkriva pravo političko raspoloženje u Beogradu, kako ko aktuelne vlasti, tako i kod aktuelne opozicije. U Beogradu se nikada nisu pomirili sa političkom nezavisnošću Sarajeva i Prištine. Naravno, tu je i politička nezavisnost Crne Gore, za šta se u Beogradu opet optužuju Bošnjaci i Albanci u Crnoj Gori (opet dominantno muslimani čiji su glasovi odlučili na referendumu).

E zato je tu Kadirov, idealna slika muslimana. Ne baš puno pametan, pun testesterona i na komandu spreman da rastrgne svakoga na kojem mu gazda pokaže. E vidiš, to je dobar musliman, a ne zaboga onaj koji politički misli i promišlja o svojoj budućnosti, budućnosti naroda kojem pripada i državi u kojoj živi.

Političko organizovanje Bošnjaka i Albanaca

Političko organizovanje Bošnjacima i Albancima nije oprošteno. I  toliko predstavljanje Kadirova u junačkoj verziji, koji gine za tuđ interes, treba da nam poruči da je grijeh da mi sa ovim imenom i prezimenom politički mislimo.

Naravno, sve ovo ne bi prolazilo da se za to nema podrška od određenih islamofobnih i desničarskih krugova, prije svega iz Evrope. Trenutno je u mnogim zemljama, kao Mađarskoj na primjer, islamofobija puno jača od antifašizma. I njima samima je upotreba muslimana po Putinovom receptu, mnogo bliža opcija nego posmatranje istih kao ravnopravnih ljudskih bića.

Da nije tako, davno bi Vučić, pod njihovim pritiskom, natjerao tabloide u Srbiji da promijene ploču.

Za sada takvo nešto nije na vidiku, pa će nam se još  određeno vrijeme, Ramzan Kadirov, pod punom bojnom opremom, smijati sa naslovnica , tik pored golih starleta i uz savjete kako voditi uzoran i skroman vjerski život. Nekako to troje na Balkanu danas ide u paketu.

Ali na sreću, neće biti balkanske verzije Ramzana Kadirova. I pored svih pokušaja proizvodnje, Beograd nije odmakao dalje od prototipa sposobnog za intelektualnu masturbaciju. Od vojnih vještina, tu je jedino savladana ona osvajanja kafanskog stola. A Beograd takvih stručnjaka već ima dovoljno.

Ali to je već sekundarna stvar. Beograd neće prestati da negira bilo kakvo svoje učešće u ratovima devedesetih. Nije to samo stvar potrebe stvaranja paralelne stvarnosti, već prije svega odbrana golog interesa. Većina ljudi na pozicijama moći u današnjoj Srbiji, od bezbjednosti, preko ekonomije do kulture, naravno i sam predsjednik Vučić, su te pozicije zajahali upravo jašući na mraku devedesetih. Bilo kakvo probijanje drugog narativa u srbijansku javnost ne prijeti samo njihovim pozicijama i bogatstvu, već  mnoge vodi u zatvor zbog raznih nepočinstava.

Zato , između ostalih i ovaj narativ o Kadirovu.

Ali ni to nije najcrnje.

Kako će Kadirov izbjeći pravdu?

Najcrnje je to da ovaj narativ govori o tome da dominantna elita u Beogradu (opozicija je ista ako ne i gora) ima rasistički odnos prema Bošnjacima i Albancima i islamu kao religiji.

Upravo je ovaj stav i doprinio ratovima devedesetih. Da se ima na raspolaganju novca i vojska (i bar jedan Kadirov) možda bi se opet krenulo u rat.

Ovako, ostaje stalno izazivanje turbulencija do usijanja u susjedstvu, ali ipak bez mogućnosti da se izazove požar kakav je bio devedesetih.

Do tada , naravno, ovaj narativ će u Beogradu i dalje da živi  decenijama.

Ali to je već problem Beograda.

Njihov miljenik Kadirov, sad već ima novi problem. Kako da izbjegne pravdu. Bez obzira što se za javnost smije optužnici iz Ukrajine, trebamo se samo prisjetiti nekih ,,pacijenata” Haškog tribunalu na Balkanu devedesetih.

I oni su se smijali sudu i optužnicama.

A onda je pravda, kada su se najmanje nadali, došla po njih.

Sada su na višedecenijskim ili doživotnim robijama.

I pogađate, više im nimalo nije smiješno.

Piše: Edin Smailović / AJB

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti