Pooštrene mjere za ulazak u Njemačku

0

Od 1. avgusta sve osobe starije od 12 godina koji se vraćaju u Njemačku moraju predočiti dokaze o negativnom testu, cijepljenju ili oporavku nakon preležane zaraze koronom prilikom ulaska u zemlju, piše DW.

Pritom nije važno dolazi li se avionom, vlakom ili automobilom. Dosad je obaveza testiranja važila samo za zračni promet. Ovom mjerom njemačka vlada želi spriječiti još veći porast broja slučajeva prije jeseni – između ostalog i kako bi se osigurala mogućnost koliko-toliko normalne nastave u sljedećoj školskoj godini.

No, to je mjera koju je faktički nemoguće kotrolirati. Zamjenik predsjednika Policijskog sindikata GdP Andreas Roskopf, koji je nadležan za saveznu policiju, kaže da ni izdaleka ne postoje resursi koji bi omogućili stvarnu i punu kontrolu.

-Mi polazimo od prakse „štihproba”, pojedinačne kontrole na nekim slučajno odabranim uzorcima. Potpune kontrole nisu moguće”, rekao je Roßkopf za novinsku mrežu RND. Osim toga „mi nemamo načina zabraniti povratnicima prijelaz granice ili im izreći kazne. Mi samo prikupljene informacije možemo proslijediti zdravstvenim tijelima. Sve je to vrlo nedomišljeno i na brzinu smišljano – smatra Roßkopf .

Osim što Njemačka ima 3.800 kilometara kopnenih granica i što je savezna policija odgovorna i za željezničke stanice i aerodrome, sindikat policije vidi i praktične probleme. Na primjer, ICE-voz koji u Keln stiže iz inostranstva ima od 450 do 920 putnika. Istovremeno policija na cijelom kolodvoru ima 25 do 30 službenika.

Oni su ionako stalno zaokupirani brojnim obavezama, a sada bi još morali i kontrolirati tko od putnika ima test ili potvrdu o cijepljenju – i to sve u vrlo kratkom vremenu. Osim toga, mora se razlikovati tko je putnik, a tko je nekoga dočekao na stanici.

-To je nemoguće – kaže Roskopf i naglašava: „Možda je moguće kontrolirati tu i tamo ponekog, ali 99 posto ljudi će napustiti kolodvor bez provjere.” Isto je i na vanjskim cestovnim graničnim prijelazima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here