12.06.2024.
HomeNovostiFra Drago Bojić: Tuđmanov politički zagrljaj Hrvatima u BiH polomio kosti

Fra Drago Bojić: Tuđmanov politički zagrljaj Hrvatima u BiH polomio kosti

Tuđmanov politički zagrljaj bosanskohercegovačkim je Hrvatima polomio kosti, Hrvatska i ’herceg-bosanska’ politika su mnogim Hrvatima u BiH ogadile vlastitu domovinu, a to što nakon svega toga HDZ i Dragan Čović i dalje imaju toliku moć među Hrvatima u BiH najzaslužniji je Željko Komšić, rekao je u intervjuu za Jutarnji list fra Drago Bojić, bosanski franjevac, teolog i publicist, koji je doktorirao na području praktične teologije na Katoličkom fakultetu Sveučilišta u Beču.

Bojić smatra da bosanskohercegovački Hrvati nisu politički samostalni i oni svih posljednjih trideset godina upiru oči u Zagreb i prilagođavaju se željama i interesima hrvatske politike. Taj identitetski poremećaj, kako ga je nazvao utjecajni teolog, ima dugu povijest, „ali budućnost mu je sve kraća jer bh. Hrvati doživljavaju u doslovnom smislu demografsku i iseljeničku katastrofu“.

Plenković i Milanović ponavljaju greške

No, nastavio je da je i sadašnja hrvatska politika prema BiH “hercegovinizirana” i u političkom smislu svedena na teritorij “Herceg-Bosne”. Bojić je ocijenio da zbog toga s pravom negoduju u Sarajevu koji je glavni grad BiH, zaključujući da bi upravo Sarajevo moralo biti najvažnija politička adresa za hrvatske političare.

“To nalažu i pravila civiliziranog i politički korektnog ponašanja”, rekao je fra Bojić.

“Plenković i Milanović ponavljaju pogreške iz prošlosti kad je hrvatska politika uglavnom bila skoncetrirana na područje zapadne Hercegovine s ignoriranjem Hrvata iz drugih dijelova BiH. Oni isključivo komuniciraju s Draganom Čovićem i podržavaju njegovu politiku, a ta politika je ostala na pozicijama ratne herceg-bosanske politike. Hrvatstvo koje zastupa Čović je jednostrano jer ne uzima u obzir prava i interese Hrvata iz Bosne, iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Zenice, Travnika, Jajca, Žepča i drugih sredina u kojima žive Hrvati”.

Na pitanje koliko je Željko Komšić, aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata propustio šansu da se nametne kao alternative HDZ-u i Draganu Čović, da pokaže Hrvatima da postoje i druge opcije, Bojić ocjenjuje da Komšić ima svoju privatnu glasačku mašineriju koja je najvećim dijelom sastavljena od Bošnjaka, koji biraju Komšića samo da u Predsjedništvu BiH ne bude Čović ili netko iz HDZ-a, što je, prema Bojiću, samo ojačalo moć HDZ u hrvatskom narodu u BiH.

HDZ-ov izborni zakon bi pokopao Hrvate

Na pitanje treba li se onda izmijeniti Izborni zakon BiH u smjeru kojem traži HDZ BiH, Bojić je ocijenio da je prijedlog HDZ-a diskriminatoran “jer teritorijalizira prava ljudi i privilegira poziciju Hrvata, Bošnjaka i Srba ondje gdje su ti narodi u većini”.

No dodao je da u BiH ne može vrijediti pravilo ni jedan čovjek-jedan glas, jer bi to išlo na ruku većinskoj bošnjačkoj naciji.

„Većinsko odlučivanje jest temelj demokratskih država, ali u državi kao što je BiH, to većinsko odlučivanje ne može vrijediti apsolutno, na svim razinama vlasti i bez ikakvih ograničenja. Potrebno je, dakle, zaštititi individualna i građanska prava, ali i osmisliti (možda i nove i drugačije?) mehanizme zaštite kolektivnih prava“, dodao je.

Govoreći o savezništvu Čovića s Miloradom Dodikom, trenutno vodećim političarem u entitetu RS, koji zagovara raspad BiH, Bojić je rekao da je riječ o političkoj pragmatici.

“Dodiku odgovaraju loši odnosi između Bošnjaka i Hrvata i politički nered na području Federacije jer to ide u prilog njegovom stavu da je BiH neodrživa kao država. S druge strane, Čoviću treba Dodik kako bi pojačao pritisak na bošnjačku politiku na razini države i kako bi se izborio za bolju poziciju na području Federacije BiH”, zaključio je Bojić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti