Pogoršana situacija: U Tuzli i Živinicama 17 novih slučajeva koronavirusa

0

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je pogoršana! Pokazuju to i rezultati testiranja u posljednja 24 sata – pa je evidentirano 17 novozaraženih u našem kantonu, od kojih je 15 novih u klasteru Suha Živinice. Trenutno su 44 osobe aktivno zaražene. Do sada je testirano 10.245 osoba. Najviše zaraženih je u klasteru u Živinicama u Mjesnoj zajednici Suha 29 zaraženih. Od početka pandemija do danas 130 osoba je zaraženo COVID-19.

Osim u Suhoj među novim pozitivnim slučajevima su ljekar sa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla koji je pozitivan na koronavirus, a zaraza je potvrđena i kod jednog pacijenta iz Tuzle sa Klinike za interne bolesti.

Ministrica zdravstva TK podsjetila je građane da je na snazi naredba Krizog štaba po kojoj su obavezni nositi zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru ukoliko se ne može postići distanca od najmanje 1,5 metara između osoba.

“Apelujem na građane da nose maske, a na poslodavce da im radnici nose zaštitnu opremu. Mi se nećemo libiti da predložimo i stavimo na snagu mjere, ako se nastavi pogoršanje epidemiološke slike”, poručila je ministrica.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je aktivno ukupno šest klastera i ni u jednom nije poznat nulti zaraženi.

Od ukupno 44 trenutno aktivna slučaja, jedan je u UKC-u Tuzla, dok su ostali u kućnoj izolaciji.