19.05.2024.
HomeNovostiOdluka Ustavnog suda FBiH posvađala Hrvate u TK: Međusobne optužbe Krešića i...

Odluka Ustavnog suda FBiH posvađala Hrvate u TK: Međusobne optužbe Krešića i Nikolića

Klub Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona održao je danas sjednicu, na kojoj je zatraženo od premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića provođenje Odluke Ustavnog suda Federacije BiH kojom je utvrđeno da Vlada Tuzlanskog kantona nije ustavna.

– Od premijera tražimo da ispoštuje Odluku Ustavnog suda Federacije, a u skladu sa Zakonom o postupku pred Ustavnim sudom i Poslovnikom Ustavnog suda FBiH, onako kako je propisano pozitivnim pravnim propisima. Danas ćemo uputiti ovaj zaključak premijeru TK zajedno s Mišljenjem Ustavnog suda Federacije BiH – izjavio je na pres-konferenciji zastupnik u Skupštini TK Boris Krešić (DF).

Istaknuo je da je mišljenje Ustavnog suda pravno obavezujuće zbog čega je Klub Hrvata i podnio ovakav zahtjev prema premijeru. Jedini način da se ispoštuje Mišljenje Ustavnog suda je, dodao je, rekonstrukcija Vlade TK.

Krešić smatra da ne postoji otvorena mogućnost upitnosti donošenja zakona koje je Vlada Denijala Tulumovića donosila.

– Retroaktivno dejstvo odluka je samo onda kada Ustavni sud u svojoj odluci to striktno navede. U ovom mišljenju to nije navedeno, čak nije ostavljen ni rok u kojem se mora izvršiti navedena odluka. Znači, ne može se čak ni postaviti pravno pitanje o retroaktivnosti ovog mišljenja – kaže Krešić.

Komentirao je i stav HDZ-a BiH, koji je pozvao njega i Vedranu Petrović da podnesu ostavke, jer pitanje ustavnosti Vlade TK nisu pokrenuli na vrijeme.

–  HDZ je svojom politikom doveo do toga da ne mogu više preći izborni prag u Tuzlanskom kantonu – ustvrdio je Krešić.

S druge strane, u Kantonalnom odboru HDZ-a BiH Soli Tuzla smatraju da je Klub Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona propustio priliku da na vrijeme pokrene pitanje ustavnosti Vlade Tuzlanskog kantona, u kojoj nije ispoštovana konstitutivnost naroda.

– Odmah nakon imenovanja Vlade TK smo upozoravali da Vlada TK nije ustavna. Predsjednik Kluba Hrvata Boris Krešić je osporavao naše navode te, iako je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli, navodio je da nisu prekršeni Ustav i Zakon. Svjesno se proceduralno zakompliciralo kako zahtjev ne bi bio poslan Ustavnom sudu FBiH – izjavio je predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Soli Tuzla Danijel Nikolić.

On je na pres-konferenciji održanoj odmah nakon obraćanja zastupnika Borisa Krešića, ocijenio da je namjera skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu pokazati političku silu.

– Žalosno je da je Ustavni sud Federacije BiH trebao donijeti Mišljenje da bi probudili zastupnike koji nemaju nikakvu legitimnost unutar hrvatskog naroda. Pozivamo ih da provedu postupak za svako ministarstvo u Vladi TK i u upravnim organizacijama, gdje, također, nije ispoštovan princip konstitutivnosti – rekao je Nikolić.

Naveo je da su institucije pri Vladi TK u kojima nema nijednog zaposlenog Hrvata Ured premijera TK, Ured Vlade TK, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Poljoprivredni zavod, Kantonalna uprava za šumarstvo, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti