24.07.2024.
HomeNovostiPogodovanje ratnim zločincima: Simatović i Stanišić jesu osuđeni na po 15 godina...

Pogodovanje ratnim zločincima: Simatović i Stanišić jesu osuđeni na po 15 godina zatvora, ali bi na slobodi mogli biti već 2025. godine

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Srbije Franko Simatović danas su konačnom presudom Međunaronog mehanizma krivičnih sudova (MMKSJ) osuđeni na po 15 godina zatvora. Na ovu odluku nemaju više pravo žalbe. To znači da će u pritvoru Haškog tribunala ostati još samo do transfera u zatvor u kojem će odležati kaznu.

Međutim, ako se bude poštovala praksa koja je bila do sada, Stanišić i Simatović u zatvorima u koje budu prebačeni, neće ostati dugo.

Naime, u toku čitanja presude predsjedavajuća sudskog vijeća Graciela Gatti Santana je izjavila kako će im u kaznu biti uračunat i period proveden u pritvoru. Napomenula je kako je Stanišić do sada u pritvoru proveo 2.634 dana, što iznosi oko sedam godina i dva mjeseca. Simatović je u pritvoru proveo 3.048 dana, odnsono oko osam godina i četiri mjeseca.

Većina zločinaca koji su do sada osuđeni pred Haškim tribunalom koristili su pogodnost da budu pušteni na slobodu nakon izdržanih dvije trećine kazne. Za Stanišića i Simatovića to znači da mogu podnijeti zahtjev za prijevremeno puštanje nakon izdržanih 10 godina zatvora.

Kada se uračuna i vrijeme provedeno u pritvoru, Stanišiću do tih 10 godina ostaje još dvije godine i 10 mjeseci, a Simatoviću godina i osam mjeseci. Praktično, na slobodi bi već možda mogli biti sredinom, odnosno početkom 2025. godine.

Podsjećamo, njih dvojica su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat na prostoru BiH i Hrvatske. Kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata osuđeni su za zločine koje su razne srpske snage počinile 1992. u Bosni i Hercegovini, u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu, kao i za zločine počinjene 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti