17.06.2024.
HomeNovostiPodignuta najopsežnija optužnica iz oblasti narko-kriminala

Podignuta najopsežnija optužnica iz oblasti narko-kriminala

Nakon višemjesečne opsežne istrage, vođene u skladu sa državnom strategijom za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i strategijom za sprečavanje i zlouporabu opojnih droga u Bosni i Hercegovini, Tužilaštvo BiH je u saradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim institucijama u BiH, kao i saradnji sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona i Evropske unije, uspješno okončalo istragu i podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH, saopšteno je u petak iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su u razdoblju od 2016. do 2019. godine, kao organizovana kriminalna grupa, u dogovoru sa drugim osobama, u najmanje 25 navrata, organizovali, isplanirali i realizovali krijumčarenje opojne droge marihuana – “skunk”, najčešće u količinama od oko 200 kilograma, a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma, a koja je krijumčarena sa područja Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, gdje je skladištena ili je odmah krijumčarena dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU, navode iz Tužilaštva BiH.

Opertivnim aktivnostima policijskih organa, a u koordinaciji sa tužilaštvom, agencije za provođenje zakona, uspjele su otkriti, presresti i spriječiti krijumčarenje količine od najmanje dvije tone opojne droge na području BiH, na području Istočnog Sarajeva, Neuma i Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području Hrvatske.

Prilikom izvršenja pretresa i lišenja slobode, od osumnjičenih je oduzet novac u iznosu od oko pola milijuna KM, kao i određena količina krivotvorenih novčanica. Optuženi su za izvršenje krijumčarenja angažovali vozila transportnih preduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili drugih roba, kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina opojnih droga.

Optužnica se odnosi na ukupno sedam osoba: Ivan Antunović (rođen 8. marta 1969. godine u Stocu), Borislav Kovačević (rođen 8. januara 1978. godine u Trebinju), Ivan Cvijanović (rođen 29. januara 1987. godine u Sarajevu), Mario Vuletić (rođen 07. septembra 1987. godine Metkoviću, Hrvatska), Jurica Vuletić (rođen 10. oktobra 1986. godine u Trebinju, nastanjen u Metkoviću, Hrvatska),

Haris Hodžić (rođen 16. oktobra 1983. godine u Travniku) i Nikola Bošković (rođen 1. aprila 1963. godine u Stocu).

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega je jednom broju svjedoka dodijeljena procesna mjera zaštite, te više stotina dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti