27.05.2024.
HomeNovostiCrni petak za SDA u sred Saraj'va: Predat spisak sa 18 potpisa...

Crni petak za SDA u sred Saraj’va: Predat spisak sa 18 potpisa za smjenu Vlade Kantona Sarajevo

Zastupnici “četvorke” u Skupštini Kantona Sarajevo predali su danas zahtjev sa 18 potpisa za sazivanje sjednice na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelne vlade.

– Vladu ne smjenjujemo zato što možemo, već zato što moramo. Vlada Kantona Sarajevo pokazala je u svim segmentima svog djelovanja nedoraslost izazovima s kojima se građani i građanke suočavaju. Obezglavljeni smo u dva glavna resora za suzbijanje posljedica pandemije. Obrazovanje nam je i dalje u eksperimentalnoj fazi. Niti jedna preporuka PISA testiranja, koje je ustanovilo masovnu funkcionalnu nepismenost naših učenika, nije se ni počela provoditi, a online okolnosti u kojima se nastava odvija shvaćeni su kao opravdanje za nerad umjesto kao mogućnost unapređenja cjelokupnog nastavnog procesa.

Mladi odlaze, prijeti nam demografska katastrofa, a ova vlada je subvenciju za prvu kupovinu stana s deset hiljada KM smanjila na dvije hiljade KM, čime mladi ne mogu otplatiti niti jedan kvadrat životnog prostora. Nema unapređenja saobraćajne infrastrukture niti obnove vodovodne i kanalizacione mreže. Borba za čišći zrak je zaboravljena. Umjesto depolitizacije državne službe, Ured za borbu protiv korupcije registrovao je u septembru sumnjiva, politička zapošljavanja u institucije Kantona. Parlamentarne procedure političkog djelovanja se ne poštuju i izvrgavaju se ruglu – navodi se u saopćenju.

Prvi na listi potpisnika je Aljoša Čampara (SDA), a slijedi još 17 potpisa zastupnika Naroda i pravde, Naše stranke, SDP-a i NBL-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti