18.05.2024.
HomeNovostiPočinje sudski proces protiv Dodika, prijeti mu kazna do pet godina zatvora

Počinje sudski proces protiv Dodika, prijeti mu kazna do pet godina zatvora

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik danas će se izjasniti o krivici u Sudu Bosne i Hercegovine. On je sa v.d. direktora Službenog glasnika Milošem Lukićem optužen za nepoštivanje odluka visokog predstavnika i prijeti mu zatvorska kazna.

Dodik je potvrdio da će se danas odazvati pozivu Suda BiH i da će u Sarajevu “braniti Republiku Srpsku jer nema pravo da se povuče”.Iako je opet govorio o “antiustavnom sudu i tužilaštvu i nerazumljivom optužnici i djelima koja ne postoje”, lider SNSD-a danas u 13:00 sati mora biti u sudnici državnog suda.

Od trenutka podizanja optužnice, odbrana predsjednika Republike Srpske, njemu bliski politički partneri, mediji i stranačka mašinerija počela je praviti pritisak na rad pravosuđa tvrdeći da je suđenje Dodiku i Lukiću politički proces.

Od tada su održani i brojni protesti pod nazivom “Granica postoji” gdje su blokirane ceste između entitet FBiH i RS čime su simpatizeri vlasti u RS-u podigli dodatne tenzije, no na svu sreću nije bilo incidenata. Prijetili su i masovnijim protestima i vršili otvoren pritisak na institucije BiH, a u tome su učestvovali zvaničnici SNSD-a sa svih nivoa vlasti.

Vladajući režim mjesecima pokušava predmet protiv Dodika i Lukića predstaviti kao udar na entitet Republika Srpska i srpski narod u BiH, a zapravo se radi o predmetu protiv dvije osobe koje su potencijalno prekršila zakon.

Dodikovi advokati su pokušali i zamijeniti sutkinju Jasminu Ćosović-Dedović koja je odlučivala o optužnici, ali im nije uspjelo s obzirom da je sudsko vijeće Suda BiH jednoglasno odbilo taj zahtjev. Kasnije je odbijen još jedan zahtjev za izuzeće ove sutkinje.

Dodik je ranije i podnio krivičnu prijavu protiv tužitelja Tužilaštva BiH Nedima Ćosića, ali u tom predmetu još nije donesena tužilačka odluka.

Optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla biti izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smio ponoviti krivično djelo za koje se sada tereti.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti RS-a da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna blokiraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH.

Taj je zakon, koji je Narodna skupština RS-a donijela 27. juna, Schmidt poništio nekoliko dana kasnije koristeći svoje ovlasti. Međutim, ukaz je objavljen u Službenom glasniku, a Miloš Lukić kao v.d. direktora ga je objavio nakon Dodikovog potpisa.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti