19.06.2024.
HomeSvijetOčekuje se dramatičan rast cijena goriva....

Očekuje se dramatičan rast cijena goriva….

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak iznad 91 dolara po barelu kako su se intenzivirali diplomatski napori za rješavanje krize na Bliskom istoku.

Investitori su zabrinuti da bi rat Izraela i Hamasa mogao izazvati širi sukob u regiji bogatoj naftom i dodatno zaoštriti globalnu ponudu.

Terminski ugovori na naftu Brent porasli su čak 91,2 dolara po barelu na azijskim berzama u ponedjeljak, što je neznatno više u odnosu na cijenu od petka od 90,89 dolara. Na zadnjem trgovanju bila je 90,99 dolara po barelu.

West Texas Intermediate nakratko je porasla na 87,98 dolara, u odnosu na cijenu od petka od 87,68 dolara. Na posljednjem trgovanju iznosila je 87,77 dolara po barelu.

Obje vrijednosti su porasle u petak, nakon što je izraelska vojska upozorila više od milion ljudi da napuste sjevernu Gazu, što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalne kopnene ofanzive Izraela.

Analitičari iz ANZ Research-a očekuju da će cijene nafte u kratkom roku dostići 100 dolara po barelu zbog sve većeg rizika od regionalne eskalacije, što bi moglo dovesti i do dramatičnog rasta cijena goriva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti