14.07.2024.
HomeNovostiPlaneta na izdisaju: "Ili pakt klimatske solidarnosti ili pakt o kolektivnom samoubistvu"

Planeta na izdisaju: “Ili pakt klimatske solidarnosti ili pakt o kolektivnom samoubistvu”

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je u ponedjeljak na samitu posvećenom klimatskim promjenama COP27 u Egiptu da se svijet mora ujediniti i smanjiti emisije štetnih gasova kako buduće generacije ne bi bile osuđene na klimatsku katastrofu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Gutterres je na samitu u egipatskom odmaralištu Sharm el-Sheikh, u prisustvu svjetskih lidera, pozvao razvijene zemlje i zemlje u razvoju da formiraju Pakt klimatske solidarnosti kako bi smanjile emisije u ovoj deceniji u skladu sa ciljem od 1,5 stepeni.

“Čovječanstvo ima izbor: sarađivati ili nestati. To je ili pakt klimatske solidarnosti ili pakt o kolektivnom samoubistvu”, upozorio je, dodajući da je potreban i stvarni napredak u prilagođavanju, jer oko tri milijarde ljudi živi u zemljama koje su vrlo osjetljive na klimatske utjecaje.

Guterres je naglasio da je rješenje za klimatske promjene u rukama lidera, koji će morati “polagati račune” osmomilijarditom stanovniku planete, koji će se roditi za nekoliko dana, za ono što su učinili za svijet dok su imali mogućnost.

On je upozorio da emisije gasova s efektom staklene bašte i dalje rastu, kao i globalne temperature.

“Naša planeta se brzo približava prekretnicama koje će klimatski haos učiniti nepovratnim. Na autoputu smo do klimatskog pakla s nogom na papučici. Klimatske promjene su odlučujuće pitanje našeg doba, a mnogi današnji sukobi povezani su s rastućim klimatskim haosom”, rekao je Guterres u obraćanju svjetskim liderima.

Generalni sekretar UN-a okrivio je ljudsku aktivnost za klimatski problem i rekao da je ljudska akcija ta koja mora ponuditi rješenje.

Guterres je izjavio da dvije najveće svjetske ekonomije SAD i Kina imaju posebnu odgovornost da rade zajedno kako bi pakt postao stvarnost, jer se gubici i šteta od smrtonosnih posljedica klimatskih promjena povećavaju i više se ne mogu “gurnuti pod tepih”.

“To je moralni imperativ. To je fundamentalno pitanje međunarodne solidarnosti i klimatske pravde. Potrebni su nam svi na palubi za bržu, hrabriju klimatsku akciju. Prozor mogućnosti ostaje otvoren, ali ostaje samo uzak snop svjetlosti. Zato hajde da se borimo zajedno i da pobijedimo za osam milijardi članova naše ljudske porodice i za generacije koje dolaze”, zaključio je Guterres.

U Egiptu je u nedjelju počela 27. redovna konferencija potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama iz 1992. godine, a konferencijom će dominirati tema sve veće potrebe siromašnih država za sredstvima kako bi se nosile ne samo s budućim utjecajima klimatskih promjena, nego i s onima koje već postoje, odnoseći živote i uništavajući ekonomije.

Većina svjetskih lidera sastaće se 7. i 8. novembra u Egiptu, a potom će lideri 20 najbogatijih zemalja otići na Bali u Indoneziju gdje će održati samit G20.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti