21.07.2024.
HomeNovostiPao iritantni srpski militarizam: "Srbija se nalazi pod strašnim pritiskom - prekidamo...

Pao iritantni srpski militarizam: “Srbija se nalazi pod strašnim pritiskom – prekidamo sve vojne vježbe”

Vlada Srbije donijela je danas odluku da u narednih šest mjeseci prekine sa svim vojnim vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima.

– U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vježbama ili vojnim aktivnostima ni s NATO-om, ni s ODKB-om, ni sa Rusijom, SAD-om, Kinom, EU-om, ni sa istokom, ni sa zapadom – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je naveo da će učešće u mirovnim operacijama biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano.

Vulin je istaknuo da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom EU.

Ti pritisci, kako je rekao, nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u odlukama, postupcima, pa čak ni u realnosti i rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja.

– Od nas se traži da po cijenu odustajanja od naše evropske budućnosti i po cijenu još većih pritisaka na našu politiku i na naš narod na KiM-u i u RS-u napustimo planirane vojne vježbe s Bjelorusijom – rekao je Vulin.

 

Ministar je podsjetio da je Srbija odlukom Narodne skupštine vojno neutralna zemlja.

– Da bismo sačuvali poziciju vojne neutralnosti i izbjegli ili bar umanjili posljedice pojačanih napada na zemlju, na našu politiku i ekonomiju, vlada je donijela odluku da u narednih šest mjeseci prekine sa svim vojnim vježbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike – rekao je Vulin.

On je istaknuo da proces opremanja i jačanja Vojske Srbije neće biti zaustavljen te da će se raditi na povećanju borbene gotovosti više i upornije nego ikada.

– Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslanjamo samo na sebe i na svoju snagu – rekao je Vulin.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti