Pandemija okidač i za samoubistva

0

Sve više samoubistava u posljednje vrijeme. I to upravo u bolnicama gdje se pacijenti liječe od koronavirusa. Struka upozorava, zabrinjavajuća je situacija. Savjet: potražiti pomoć čim se primijeti bilo koji vid anksioznosti, jer samo se može na vrijeme reagovati.

Tri samoubistva kovid pacijenata za devet dana. Neuropsihijatar Rusmir Softić tvrdi da su samoubistva inače česta, ona su jedan od deset vodećih uzroka smrti širom svijeta. Ali za vrijeme pandemije ta brojka značajno raste jer remeti čitav socijalni način funkcionisanja ljudskog društva.

– Sama atmosfera u kovid-odjelima je zastrašujuća. Osoblje ide u skafanderima i na taj način su distancirani od pacijenta, teško im je pružiti psihološku podršku koju im trebaju pružiti, samim tim što im pacijenti ne vide lice i što je komunikacija s njima znatno otežana – ističe dr. Softić.

Pojašnjava da je kolegama iz kovid bolnica na raspolaganju 24 časa za telefonsku konsultaciju, ali i za direktan pregled pacijenta. Radi se na edukaciji kovid timova na prepoznavanju svakog vida anksioznosti koji može dovesti i do samoubistva.

– Suočili smo se s tim stvarima, vidjeli smo koliko su pacijenti anksiozni, koliko su ustrašeni i koliko im je ta vrsta pomoći neophodna kao skoro i kiseonička potpora – dodaje dr. Softić.

Najvažnije je očuvati mentalno zdravlje za vrijeme pandemije, naročito kod težih kovid pacijenata. Psiholozi i psihijatri moraju razgovarati sa pacijentima, to je jedini način da im se pomogne.

– Ono što jeste važno u ovome svemu da nam ne dolaze pacijenti do nas nego da mi idemo njima. I to je jako važno kada je u pitanju prevencija bilo kojih mentalnih poremećaja, posebno u ovom slučaju kada znamo za oboljele – konstatuje psihologinja Dželila Mulić

Sociolog Dželal Ibraković upozorava da su ljudi uplašeni i liječenjem od koronavirusa, ali i zbog posljedica pandemije. Tu su brojni problemi koji narušavaju mentalno zdravlje.

– Uplašeni su socioekonomskim statusom koji je trenutno vrlo ugrožen kada je riječ o najvećem broju populacije stanovnika koji imaju problema sa stalnim zaposlenjem, nestankom radnih mjesta, opstankom firmi, s obzirom na to da će mnoge firme vjerovatno i nestati jer će ih tržište progutati – navodi Ibraković.

Spektar strahova uzrokovanih pandemijom koronavirusa sve je veći, što za posljedicu ima veliki broj samoubistava. Zato je jedino rješenje da kao društvo prevaziđemo streotip koji vlada da je sramota potražiti psihološku pomoć stručnjaka. Samo uz njihovu podršku, možemo se izboriti sa izazovima koje nosi pandemija da bismo ostali mentalno zdravi.