24.05.2024.
HomeNovostiPalmer obećao Vučiću: Srbija nikada neće ući u EU bez priznavanja Kosova

Palmer obećao Vučiću: Srbija nikada neće ući u EU bez priznavanja Kosova

Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez priznavanja Kosova, poručio je u petak specijalni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer tokom posjete Kosovu.

On je u obraćanju studentima u Nacionalnoj biblioteci u Prištini rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zna da Srbija nikada neće ući u EU bez rješenja problema s Kosovom, javlja Tanjug, prenose medije sa Kosova.

Palmer je rekao da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rješenja na Zapadnom Balkanu te naglasio da rješavanje “odnosa Kosova i Srbije” ostaje strateški prioritet SAD-a.

Specijalni predstavnik je rekao da Sjedinjene Američke Države podstiče novu vladu Kosova da ojača plan dijaloga sa Srbijom.

Zaustaviti kampanju protiv Kosova
“Bilo koji korak koji se preduzme nakon normalizacije bit će lakši. Otvaraju se mogućnosti za radna mjesta. Kada bude formirana nova vlada, morat će oživjeti pregovore. Ne vidimo integraciju vaše zemlje bez pomirenja sa Srbijom. Zaslužujete NATO, EU, Ujedinjene narode, zaslužujete da ne budete iza SAD-a, nego rame uz rame s nama. Takva je budućnost kroz dijalog, jer status-quo nije dovoljan”, istakao je Palmer.

On je rekao da bi Srbija trebala zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Palmer je izjavio da bi nove ekonomske mogućnosti i strane investicije na Kosovu i u Srbiji mogle olakšati postizanje konačnog sporazuma u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

On je za Radio slobodna Evropa rekao da je specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za pegovare Kosova i Srbije Richard Grenell u najboljoj poziciji da to i ostvari.

“Sa našeg gledišta, mislim da je ambasador Grenell bio veoma jasan po tom pitanju, smatramo da postoje američka i evropska preduzeća koja bi bila spremna investirati na Kosovu i u Srbiji, a koja oklijevaju to uraditi zbog nedostatka bezbjednosti”, kaže Palmer.

Ukinuti ili suspendirati takse
Prema njegovim riječima, trenutna politička klima je takva da onemogućuje međunarodne investicije i u Srbiji, i na Kosovu.

“Dakle, ideja je – možemo li nadahnut preduzeća koja su spremna, pod pravim okolnostima i uz napredak ka postizanju konačnog sporazuma, uložiti novac i uspostaviti direktne strane investicije ovdje, na Kosovu, i u Srbiji, stvarajući nova radna mjesta, ekonomske mogućnosti, doprinoseći ekonomskom razvoju, a na osnovu napretka u medusobnim odnosima Srbije i Kosova? To je ideja i mislim da niko nije u boljoj poziciji od ambasadora Grenella da to uradi”, rekao je Palmer.

On je istakao zalaganje SAD-a za ukidanje 100-postotnih taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su vlasti Kosova uvele krajem prošle godine.

“Mi bismo svakako podržali hitno ukidanje ili suspendiranje taksi. Mi smo već neko vrijeme to tražili od naših partnera na Kosovu i razočarani smo nespremnošcu Kosova da to uradi. Što se tiče reciprociteta, to meni zvuči kao nešto o čemu bi se moglo pregovarati sa Srbijom, tako da se nadam da će vlasti Kosova naći put i okvir koji bi ih vratio nastavku dijaloga”, smatra Palmer.

Potvrdio je da se u Skoplju proteklih dana susreo s kandidatom Pokreta Samoopredeljenje za premijera Kosova Albinom Kurtijem, ali nije želio precizirati da li je tokom razgovora bilo riječi o ukidanju taksi.

‘Osnova je međunarodno priznanje’
“Ne želim govoriti umjesto gospodina Kurtija, ali ću govoriti u ime Sjedinjenih Američkih Država, te mogu kazati da mi očekujemo da vidimo da nova vlada Kosova to usvoji kao politiku, kao strategiju, i da krene naprijed ka pomirenju sa Srbijom”, dodao je Palmer.

On je ponovio da je stav SAD-a da bi konačni sporazum Srbije i Kosova trebao biti zasnovan na uzajmnom priznanju.

“Ono što sigurno mogu kazati jeste da je naš cilj, ono što bismo željeli da proizađe iz ovog procesa dijaloga, sporazum čija je osnova međusobno priznanje. To će otvoriti evropski put i Kosovu i Srbiji”, kazao je Palmer.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti