Ova je hrana izrazito loša za kožu..

0

Prehrana može biti izrazito moćan alat u borbi protiv procesa starenja i može pomoći u zaštiti kože od preranog starenja i oštećenja. Jednako tako, loša prehrana može i ubrzati starenje kože.

Otkrivamo koje namirnice imaju loš utjecaj na kožu i koja je njihova zdravija alternativa.

Prženi krumpir
Iako su ukusni i hrskavi, prženi krumpirići ne čine dobro našoj koži jer se prženjem hrane pri visokim temperaturama oslobađaju slobodni radikali što može ubrzati proces starenja i uzrokovati stanično oštećenje kože.

Osim za kožu, kombinacija prženog i slanog dugoročno može biti iznimno štetna za cjelokupni organizam.

Krumpir pržen u ulju zamijenite batatom pečenim u pećnici bez dodatka ulja. Batat, odnosno slatki krumpir bogat je bakrom koji pomaže u proizvodnji kolagena. Također, smanjite količinu soli jer višak može dehidrirati kožu što kožu čini sklonijom nastanku bora.

Margarin
Iako ovaj popularni namaz ima okus nalik maslacu, izrađen je od biljnih ulja i često bogat trans masnim kiselinama.

Jedno istraživanje provedeno na štakorima otkrilo je da povećani unos trans masnih kiselina iz biljnih ulja iz kakvih nastaje margarin kožu može učiniti osjetljivijom na UV zrake, što smanjuje prirodnu proizvodnju kolagena i narušava elastičnost kože.

Umjesto margarina radije koristite zdrave masti bogate antioksidansima, kao što su avokado ili maslinovo ulje.

Voćni jogurti
Pretjerana konzumacija šećera, pogotovo dodanih šećera, može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, kao i ubrzati proces starenja kože.

Mnogi voćni jogurti prepuni su dodanih šećera. Idući put kada kupujete voćni jogurt pročitajte deklaraciju i posegnite za onima sa što manje šećera ili uzmite običan grčki jogurt i obogatite ga svježim voćem i medom.

Bijeli kruh
Želite li blistavu kožu i čist ten, tada izbjegavajte rafinirane i prerađene ugljikohidrate. Umjesto bijelog kruha, konzumirajte raženi kruh napravljen iz punog zrna jer je bogat antioksidansima i ne sadrži dodane šećere.

Ako ipak ne možete živjeti bez bijelog kruha, tada ga radije sami kod kuće pecite jer ćete biti sigurni da su sastojci u njemu kvalitetni.

Čokolada
Ako ste jedan od onih kojima je teško zamisliti život bez čokolade, zdravlje i izgled kože vam je na prvom mjestu, onda mliječnu čokoladu zamijenite tamnom. Načelno čokolada nije loša namirnica jer poboljšava pamćenje, smanjuje upalne procese i čuva zdravlje srca zahvaljujući flavanolima koji imaju antioksidativni učinak.

No, preradom čokolade gubi se njezina kvaliteta i količina flavanola, stoga umjesto mliječne konzumirajte tamnu čokoladu sa što većim udjelom kakaa. Ipak, nemojte pretjerivati s količinom.

Iako vam se čini teško neke namirnice izbaciti iz prehrane, pokušajte ih zamijeniti zdravijom alternativom jer će vam koža biti zahvalna.

 

 

 

 

centarzdravlja.hr