Oštre reakcije: Putin barbarski krši međunarodno pravo, integritet i suverenitet Ukrajine

0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskyy) izjavio je da će međunarodne granice njegove zemlje ostati takve kakve jesu, te naveo kako su ruski potez kršenje integriteta i suvereniteta teritorije Ukrajine.

On je to rekao nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio Ministarstvu odbrane da pošalje vojsku u regije u istočnoj Ukrajini koje kontroliraju separatisti koje podržava Moskva. Putin je taj dekret objavio rano u utorak po moskovskom vremenu.

“Nećemo nikome ništa dati”, poručio je ukrajinski predsjednik nakon Putinove odluke, naglašavajući da je Ukrajina i dalje “zagovornik političkog i diplomatskog dogovora.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja želi mir i poručio: “Čekamo jasne i učinkovite korake podrške naših partnera.”

“Očekivali smo ovakav potez Rusije i spremni smo odmah odgovoriti. Predsjednik Biden uskoro će izdati izvršnu uredbu koja će zabraniti nova ulaganja, trgovinu i financiranje od strane američkih osoba u, iz ili u takozvane DPR (Donjecku Narodnu Republiku) i LPR ( Luganjsku Narodnu Republiku) regije Ukrajine”, saopćila je Bijela kuća.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je prenio kako “Ujedinjeni narodi, u skladu s relevantnim rezolucijama Opće skupštine, i dalje u potpunosti podržavaju suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, unutar njezinih međunarodno priznatih granica”.

“Priznavanje dvaju separatističkih teritorija u Ukrajini je očito kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i sporazuma iz Minska”, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, misleći na mirovne sporazume koji pokrivaju istočnu Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je osudio odluku Rusije.

“To dodatno potkopava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, nagriza napore za rješavanje sukoba i krši sporazume iz Minska, čiji je Rusija stranka”, naveo je Stoltenberg.

Putin je prije dekreta o slanju ruskih trupa potpisao dekrete o priznanju nezavisnosti “Donjecke Narodne Republike” i “Luganjske Narodne Republike”. Nije jasno kolika je veličina snaga koje je Putin poslao i kada će preći granicu s Ukrajinom. Kaže se da će ruska vojska ući kako bi “održala mir”.

Separatisti tvrde da polažu pravo na kompletan Donjeck i Lugansk, međutim kontrolišu samo oko polovice ove dvije istočne ukrajinske regije.

Kijev i zapadni čelnici sedmicama su upozoravali da bi ruski vojni napad na Ukrajinu mogao biti neizbježan, jer da je više od 150.000 ruskih vojnika okupljeno u blizini rusko-ukrajinske granice.

Inače, separatistički lideri u Lugansku i Donjecku su najavili 18. februara masovnu evakuaciju u Rusiju. Kasnije su izdali naredbu o opštoj mobilizaciji muškaraca od 18 do 45 godina i zabranili muškarcima tih godina da napuštaju teritorije.

Sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga izbio je 2014. godine i u njemu je do sada stradalo više od 14.000 ljudi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here