Ostario na vlasti i nije mu dosta: Jasmin Imamović je i gradonačelnik i finansijski menadžer Tuzle

0

Ako se zna da je Imamović nakon prvih demokratskibn izbora 1990. godine bio izabran za sekretara Općine Tuzla, dakle drugog čovjeka, desne  ruke načelnika Selima Bešlagića, može se zaključiti da on, manje-više, upravlja drugim najvećim gradom u Bosni i Hercegovini skoro tri decenije! U slučaju da se Jasmin Imamović u oktobru, po sedmi put kandidira za gradonačelnika i ukoliko ponovo pobijedi (a i jedno i drugo je vrlo izvjesno) potpuno će opravdati pseudonim kojeg za njega koriste njegovi sugrađani – “Besmrtni jelen”- što je naslov jednog od brojnih romana svestranog i dugovječnog gradonačelnika Tuzle.

No, gradonačelnička funkcija, bez obzira na ogromne ovlasti koje sa sobom nosi, nije bila dovoljna da zadovolji brojne i razuđene ambicije i sklonosti Jasmina Imamovića, pa je on, uz podršku većine u Gradskom vijeću, prošle godine (29.augusta 2019.) sebi priskrbio još jednu dužnost(i obavezu): imenovan je za investicionoga menadžera Tuzle. U odluci  piše da “investicijski menadžer odlučuje o investiciji novčanih sredstava”,  te da “podnosi izvještaj Gradskom vijeću polugodišnji i godišnji izvještaj o realizaciji odobrenih investicija”. I to bi bilo sve što stoji u odluci.

U odluci, međutim, ne piše koliko traje mandat investicionog menadžera, niti da li je on povezan sa mandatom gradonačelnika. Odnosno, da li Jasmin Imamović može, eventualno, ostati na mjestu gradskog šefa za investicije (dakle, novac) čak i ukoliko više ne bude gradonačelnik Tuzle? Kako god bilo, nesporno ostaje to da je ovom odlukom Imamović za sebe priskrbio dodatnu, skoro neograničenu političku vlast i istu takvu financijsku moć, kakvu nema niti jedan šef lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini. Čak i u regionu, čak i u slučaju  gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, nema sličih primjera dugovječnog vladara sa tolikim ovlaštenjima!

Piše: Slobodna Bosna