Brojni svjetski mediji prenijeli vijest o hapšenju Mehmedagića

0

Brojni svjetski mediji su prenijeli vijest o današnjem hapšenju Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), koji se tereti za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

 

Članke agencija Associated Press i Reuters su prenijeli, Washington Post, Euronews, The Telegraph, ABC News, te mnogo drugih stranih medija.

“Korupcija je široko rasprostranjena u Bosni, etnički podijeljenoj nakon krvavog raspada Jugoslavije u balkanskim ratovima 1990-ih, infiltrirajući sve sfere života, uključujući pravosuđe, obrazovanje i zdravstvo”, stoji u članku agencije Reuters.

Članak spominje i hapšenje direktora Američkog univerziteta u BiH, Denisa Prcića, u vezi sa slučajem diplome Mehmedagića.

Također se spominje slučaj zloupotrebe položaja protiv Mehmedagića u kojem je ove godine oslobođen optužbe za nezakonito pribavljanje informacija.

U članku AP-a stoji da “pravni postupci često traju godinama u balkanskoj naciji koja je pogođena korupcijom, te koja se još uvijek pokušava oporaviti od razornog rata 1992-95.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here