03.03.2024.
HomeNovostiOkruglo, pa na ćoše: BiH želi partnerstvo sa NATO, ali ne prejudicira...

Okruglo, pa na ćoše: BiH želi partnerstvo sa NATO, ali ne prejudicira članstvo

Program reformi, dokument koji je na sjednici Predsjedništva BiH usvojen 19. novembra ove godine i koji definira odnose naše zemlje s NATO savezom, trebao bi biti poslan u Brisel dan nakon što bude imenovano Vijeće ministara BiH. To znači da, ukoliko na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH u ponedjeljak bude okončan taj proces, onda bi Program reformi trebao u NATO biti poslan u utorak. Do danas je sadržaj ovog dokumenta čuvan u tajnosti, a u međuvremenu su mediji objavili njegov sadržaj. U prvoj rečenici dokumenta se, između ostalog, navodi:

– Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti, stabilne demokratije, razvoja države i njenih institucija, Bosna i Hercegovina je kao jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo s NATO-om.

U ovom programu na 19 stranici se, između ostalog, navodi:

– Odnosi s NATO-om se kontinuirano razvijaju kroz razne programe i mehanizme saradnje u kojima učestvuje BiH. Uključivanje BiH u savremene ekonomske, evropske, političke i procese sigurnosne saradnje potvrđuje njenu predanost principima demokratije, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava. Bosna i Hercegovina podnosi NATO-u ovaj dokument „Program reformi Bosne i Hercegovine“. BiH je predana poboljšanju odnosa s NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu s ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH – piše u Programu reformi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti