13.04.2024.
HomeSvijetJoš jedan skandal: Vaša imena i brojevi telefona dostupni su kriminalcima -...

Još jedan skandal: Vaša imena i brojevi telefona dostupni su kriminalcima – zahvaljujući Facebook-u

Facebook je objavio da istražuje navode da je baza podataka s imenima i telefonskim brojevima više od 267 milijuna korisnika objavljena na Internetu.

Baza je bila dostupna za preuzimanje prošlog tjedna na internetskom hakerskom forumu koji navodno pripada kriminalnoj skupini, objavljeno je na blogu na internetskoj stranici Comparitech.

Istraživač specijaliziran za sigurnost Bob Diachenko uočio je javno dostupnu bazu podataka s osobnim i korisničkim imenima i telefonskim brojevima korisnika Facebooka, piše Comparitech.

Pronalazak baze je prijavljen i ona u četvrtak više nije bila dostupna za preuzimanje, dodaju u Comparitechu.

„Istražujemo taj problem, no vjerujemo da su, po svemu sudeći, posrijedi informacije pribavljene prije promjena koje smo uveli u posljednjih nekoliko godina kako bismo bolje zaštitili informacije o ljudima”, rekao je glasnogovornik Facebooka.

Curanje podataka vremenski se poklopilo s nastojanjima društvene mreže da ponovo stekne povjerenje korisnika i ublaži njihovu zabrinutost za sigurnost osobnih podataka.

Početkom mjeseca američki regulatori objavili su da je britanska konzultantska kuća Cambridge Analytica, koja se našla u središtu velikog skandala s krađom Facebookovih podataka, obmanjivala korisnike društvene mreže o metodama i korištenju njihovih podataka.

Federalna komisija za trgovinu (FTC) priopćila je da je istraga pokrenuta u ožujku 2018. godine došla do zaključka da se Cambridge Analytica „služila obmanama kako bi prikupila osobne podatke od desetaka milijuna korisnika Facebooka za potrebe profiliranja i ciljanja glasača”.

Britanska je tvrtka prema FTC-u “lagala i obmanjivala” korisnike, nudeći im testove osobnosti uz tvrdnju da neće preuzimati njihove imena niti bilo kakve osobne podatke.

Slučaj je izazvao pravu buru reakcija nakon što je otkriveno da su podacima milijuna korisnika, prikupljenim uz pomoć testa, kreirali psihološke profile. Cambridge Analytica bila je angažirana na predizbornoj kampanji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Facebook je proveo i vlastitu istragu koja je pokazala da je britanska kompanija kompromitirala podatke nekih 87 milijuna korisnika u SAD-u i drugim zemljama. Time su po Facebooku prekršili njihove uvjete o pružanju usluga.

Početkom godine Facebook je platio rekordnu kaznu od pet milijardi dolara u nagodbi s regulatorom zbog zloporabe privatnih podataka korisnika, podsjeća AFP.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti