15.04.2024.
HomeNovostiVelika zagađenost zraka: 73 djece završilo na UKC-u Tuzla zbog otežanog disanja

Velika zagađenost zraka: 73 djece završilo na UKC-u Tuzla zbog otežanog disanja

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla smješteno je 73 djece zbog respiratornih problema, a što se povezuje sa zagađenjem zraka – izjavio je načelnik Klinike za dječje bolesti dr. Edin Husarić, koji dodaje da je samo jučer hospitalizirano njih 22.

– Mi u ovom periodu imamo velikih problema s pacijentima koji imaju respiratorne probleme, odnosno otežano disanje. To su najčešće djeca od 3 do 6 mjeseci. Ovo je do sada najveći broj smještene djece na Klinici. Danas uz 73 djece koje smo smjestili leže i 53 majke. Mi njih zadržavamo od pet do sedam dana i kada se steknu uslovi da terapije nastave kod kuće, onda ih otpuštamo – kaže Husarić.

Naglašava da liječnici nisu u mogućnosti rješavati problem zagađenja zraka, ali poručuje da se po ovom pitanju nešto mora poduzeti.

– Sve što možemo je preporučiti roditeljima da, kada vide da je zrak vani zagađen, djecu ne izvode ukoliko ne moraju. Vikendom, ako mogu, neka odlaze tamo gdje je zrak čišći, a kod kuće neka pokušavaju što više ovlažiti zrak. Dakle, za djecu je veoma važna mikro-klima koja je za njih mnogo pogodnija i zdravija – ističe dr. Husarić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti