Ogroman krater u živiničkom naselju Živčići, građani uplašeni

0

Mještani živiničkog naselja Živčići uplašeni su za svoju sigurnost i imovinu. Naime u posljednjih nekoliko godina selo je ugroženo zbog iskopavanja uglja i miniranja u jamama rudnika Đurđevik. Prije dva dana nedale ko od kuća pojavio se ogroman krater koji je vrlo blizu naseljenih kuća.

Hasan Memišević, u naselju Živčići, živi decenijama. Godinama unazad, kaže on, nemaju miran san, zbog podzemne eksploatacije uglja Rudnika Đurđevik. Miniranja koje vrše u ovom rudniku stvaraju ogrone kratere koji su sve bliže kućama.

– Kako da se ne bojim. Kad su oni to otpucali, jučer ujutro u četisi sata mene su probudile te mine. Ja imam rokovnik u kojem piše godinama unazad svaki puta kada su pucali. Vjerujte kamin koji posjedujem, na njemu je gusani poklopac on se trese lupa, kaže Hasan Memišević, mještanin naselja Živčići,

U ovom naselju živi oko pedeset domaćinstava, većini njih ugrožena je imovina.

– Normalno da smo ugroženi, ovdje gdje sad stojimo je hodnik, mi na njemu stojimo. Gore evo je pukao asfalt, puklo je zemljište. Ja sam penzioner i tu sam godinama radio, ja znam sve. Ta se jama sad povlači, ostaje plići teren prema vrhu i normalno je da ovo liježe, kaže Nevzet Trumić, mještanin naselja Živčići,.

Na području ovog naselja, do sada se pojavilo nekoliko kratera koje rudnik nakon nekog vremena sanira ali konstantno se otvaraju novi. Uzrok je taj što rudnik kako bi vadio ugalj minira zemljište ispod ovog sela, obzirom da je uglja sve manje, rudnik kopa na sve manjim dubinama i sve bliže kućama. Mještani su tražili od uprave Rudnika Đurđevik da obustavi iskopavanje na ovom dijelu, ali nisu naišli na razumijevanje generalnog direktora Huseina Trumića.

– Ne smije ovdje doći niko, ovako nama prijeti prstom, niko ne smije ući bez mog naređenja. Ja kad odredim tek tad, ni jedan medij ne smije ući. Pa je li to normalno, on je kobajagi školovan čovjek, ovdje mu kuća stara a sad položaj direktor, pa nisi to Bog, kazao je Hasan Memišević, mještanin naselja Živčići,.

Kontaktirali smo i direktora Rudnika Đurđevik, ali se nije javljao na naše pozive.

– Iza mojih leđa vidite krater širok 50 metara, od naseljenih kuća udaljen je nešto više od 100 metara. Zabrinuti građani čekaju reakciju nadležnih.

Vahidin Mujagić / O kanal   Foto: Živinice Čaršija