Odgođeno glasanje o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima TK

0

 

Iako je bilo najavljeno, izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima TK nisu na dnevnom redu naredne sjednice Kantonalne skupšine. Nakon što su OHR i američka ambasada upozorili Vladu i Skupštinu da bi usvajanje izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima omogućilo direktnu političku kontrolu nad policijom, predložene izmjene zakona nemaju podršku većine u Skupštini, a nije isključeno i eventualno povlačenje zakona iz skupštinske procedure.

Stav OHR-a i Američke ambasade je jasan. Predložene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima TK prijete da potkopaju nezavisnost i profesionalnost policije te bi mogle omogućiti direktnu političku kontrolu nad policijom. Zbog toga je Kantonalna skupština odgodila usvajanje izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima koje su trebale biti razmatrane već na narednoj sjednici.

“Ja smatram da ovdje nema ničega spornog. Mislim da je ocjena od strane OHR-a i američkog ambasadora poprilično proizvoljna. Nisu saslušali drugu stranu”, rekao je Sulejman  Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Za predložene izmjene zakona,Vlada neće imati podršku skupštinske većine. Klub DF-a, bez čija tri zastupnika Vlada nema većinu u Skupštini, neće podržati predložene izmjene zakona.

“Nećemo podržati u ovom trenutku te izmjene sve dok ne vidimo na šta se odnosi konkretno pismo američkog ambasadora i predstavnika OHR-a u našoj zemlji. Kao što znate međunarodna zajednica je mnogo uložila na reformi policijskih snaga u BiH.Ono što je imperativ nas kao stranke jeste depolitizacija policije”, kaže Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK.

“Kad sagladam svu ovu situaciju apsolutno mi nije toliko bitno da li će doći do izmjena ovog zakona. Mi smo promtno reagovali u skladu sa zaključcima Skupštine, da li Skupština želi donijeti zakon to je sad pitanje Skupštine”, rekao je Sulejman  Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Podsjećamo, predloženim izmjenama zakona Vlada pokušava ubrzati proceduru smjene direktora Uprave policije MUP-a, kojeg u slučaju smjene ili suspenzije može zamjeniti bilo koji policijski službenik koji ispunjava uslove za direktora policije.Vlada bi, također, određivala prioritete Upravi policije i mogla bi na osnovu rješenja o pokretanju disciplinskog postupka suspendovati direktora policije. Opozicija koju čine SDP, PDA i Naša stranka, koja broji 16 zastupnika,protiv je predloženih izmjena ovog zakona.